Dopingzorgen voor Greg Van Avermaet
Greg Van Avermaet Foto: Photopress.be: PETER DECONINCK
Wielrenner Greg Van Avermaet (29) wordt officieel verdacht van dopinggebruik. Dat meldt het Nieuwsblad. Hij moet op 13 maart uitleggen waarom hij destijds klant was bij de omstreden sportdokter Chris Mertens. Het gerecht zou aanwijzingen hebben dat Van Avermaet verboden injecties kreeg toegediend. Het gaat niet om zware dopingproducten als epo of anabolica, maar hij zou toch twee jaar schorsing riskeren.

Vrijdag, op de persconferentie bij de opening van het Belgische wielerseizoen, gaf Van Avermaet een ontspannen indruk. Maar de kopman van de Zwitserse formatie BMC heeft zorgen: sinds donderdag weet hij dat hij officieel verdacht wordt van dopinggebruik. Hij wordt opgeroepen voor de disciplinaire commissie van de Belgische wielrijdersbond en moet zich verantwoorden omdat hij verdacht wordt van het plegen van dopinginbreuken.

Het Leuvense gerecht rondde eind vorig jaar na 2,5 jaar het onderzoek naar de zogeheten ‘ozondokter’ Chris Mertens uit Rotselaar af. In de nasleep daarvan werden ook meer dan 50 sporters verhoord door Leuvense speurders. Mertens riskeert een celstraf en een geldboete. De sporters hoeven geen strafrechtelijke sancties te vrezen, maar wel een sportieve.

Van Avermaet ontkent elke vorm van dopinggebruik. Zijn advocaten gaan resoluut voor de vrijspraak, maar volgens onze informatie riskeert hij toch een schorsing van twee jaar.  Al bestaat ook de kans dat hij wordt vrijgesproken.

BMC bevestigde vanochtend het onderzoek naar Van Avermaet, maar zet hem voorlopig niet op non-actief. 'Het zijn zware aantijgingen die in de krant zijn neergeschreven', zegt Alan Peiper, ploegmanager bij BMC. 'Ik kan moeilijk commentaar geven op de affaire. Het onderzoek loopt. Maar Greg staat vandaag zeker aan de start van de Omloop. Ik zie geen reden om hem van de fiets te houden. Dit zijn nu natuurlijk geen ideale omstandigheden om als favoriet te starten in de Belgische openingsklassieker.'