Onderzoek naar Gentse paters wegens uitbuiting
Foto: © Alexander Meeus
De paters Augustijnen van het Sint-Stefanusklooster in Gent bieden onderdak aan Afrikanen die in België een opleiding tot broeder of pater volgen. Het gerecht vermoedt echter dat die Afrikanen hier niet alleen studeren, maar ook de handen uit de mouwen moeten steken.

Ze zouden moeten meedraaien in het klooster, als huishoudhulp of voor het onderhoud, maar ook in de vzw Thagaste-Trefpunt Augustijnen die sinds enkele jaren een deel van het klooster voor commerciële activiteiten openstelt.

De Standaard vernam dat sprake zou zijn van vijftien mogelijke slachtoffers. Zij komen vooral uit Benin, Afrika. Er zou ook één Vietnamese student zijn.

Het arbeidsauditoraat van Gent bevestigt alleen dat er een onderzoek loopt, wegens vermoedens van sociale fraude en economische uitbuiting. Er is een onderzoeksrechter aangesteld.

De Standaard kon gisteren nog een ex-student uit Benin contacteren die een tijd in het klooster heeft gewoond en die nog altijd in ons land verblijft. Hij werd al door de politie verhoord, maar wil niets over de leefomstandigheden in het klooster kwijt. ‘Dit ligt te delicaat. Het ligt ingewikkeld.’