‘Griekenland dreigt met doorsluizen honderdduizenden illegalen’
De Griekse viceminister van Binnenlandse Zaken, Giannis Panousis. Foto: EPA

De Griekse viceminister van Binnenlandse Zaken, Giannis Panousis, dreigt ermee 300.000 tot 500.000 illegale immigranten op andere Europese landen los te laten. Dat zegt het Duitse magazine Focus. Verder zorgde ook minister van Financiën Yanis Varoufakis voor het nodige gefrons van wenkbrauwen.

De uitspraken zijn tekenend voor het groeiende wantrouwen tussen Griekenland en de rest van Europa enerzijds en voor de groeiende sociale onvrede over de Europese houding bij de Griekse bevolking anderzijds.

Volgens Panousis zou het al jaren in crisis verkerende Griekenland meer financiële steun moeten krijgen dan andere landen in de Europese Unie. ‘Zoniet zullen wij 300.000 immigranten reisdocumenten bezorgen en een vloedgolf over Europa veroorzaken.’

Op de Griekse televisie stelde Panousis zijn standpunt nog iets scherper bij en had hij het over een half miljoen vluchtelingen die doorgestuurd kunnen worden. Volgens officiële ramingen is dat het totale aantal ‘illegalen dat zich in Griekenland bevindt.

Panousis is een partijloze politicus. Hij staat bekend als een fervente tegenstander van de zogenaamde Dublin-III-akkoord voor vluchtelingen. Volgens Dublin-III is elk land in de Europese Unie zelf verantwoordelijk voor de asielzoekers die in dat land aankomen. Volgens de viceminister is dat een volledig foute aanpak.

Dat wil dus zeggen dat Griekenland ‘zijn’ immigranten niet mag doorsluizen. Panousis wil dat immigranten gelijkmatiger over de EU verdeeld worden en dat de economische sterkte/zwakte van een EU-land daarbij als verdeelsleutel geldt.

‘Productieve onduidelijkheid’

Gainnis Panousis is niet de enige die vrijdag voor het nodige gefrons van Europese wenkbrauwen zal gezorgd hebben. Ook minister van Financiën Yanis Varoufakis deed opnieuw zijn duit in het zakje met de uitspraak dat de Griekse hervormingsplannen bewust vaag werden gehouden om ze door de diverse Europese parlementen te kunnen loodsen.

Varoufakis heeft het over ‘productieve onduidelijkheid’ en verwees naar een gesprek met een niet nader genoemde vertegenwoordiger van ‘een euroland’. In dat gesprek ging het naar verluidt over het te hoge en dus weinig realistische begrotingsoverschot uit de oorspronkelijke teksten. ‘Als we daar een kleiner getal schrijven, krijgen we het er niet door. Zullen we geen vagere omschrijving gebruiken?’, zo zou hij te horen hebben gekregen.

Hoe lang gezagsdragers op de andere Europese beleidsniveaus dit soort van uitlatingen zomaar zullen blijven pikken, blijft natuurlijk de vraag. Woensdag provoceerde de Griekse minister van Energie, Panagiotis Lafazanis, de goegemeente nog door de door Europa gevraagde privatiseringen van overheidsbedrijven naast zich neer te leggen.

De belofte om dat wel te doen was nochtans een voorwaarde voor de verlenging van het Europese steunprogramma voor Griekenland. Yanis Varoufakis reageerde overigens laconiek op de demarche van zijn collega-minister. ‘We gaan het Griekse familiezilver niet verkopen aan beledigend lage prijzen.

Stemming

Vrijdag wordt in de Duitse Bundestag gestemd over de verlenging van de steunmaatregelen voor de Grieken. De goedkeuring van de Bundestag is nodig om de financiële steun aan Athene die de 18 eurolanden vorige week overeenkwamen ook effectief te verlengen.

Ook in het Griekse parlement moet nog worden gestemd over de Europese hervormingsplannen inzake Griekenland. Die stemming staat volgende week op de agenda.

Dat de verlenging van de steunmaatregelen voor Griekenland het nodige stof doen opwaaien blijkt duidelijk uit de uitlatingen van de Griekse ministers, maar ook uit de berichten in de Duitse media. Zo was er eerder de beruchte ‘NEIN’-voorpagina van de Duitse krant Bild en is het maken van parodiën op Varoufakis en andere protagonisten tegenwoordig een populair tijdverdrijf.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in