Baggeraar is goudhaantje voor Ackermans & Van Haaren
Deme is het goudhaantje van CFE, dochterbedrijf van AVH Foto: BELGA

Baggerbedrijf Deme heeft de winst van het moederconcern CFE fors hoger geduwd. En daar profiteert ook Ackermans & Van Haaren (AVH) als grootste aandeelhouder stevig van. AVH zag de winst zo met 16 procent stijgen en kan ook het dividend verhogen.

Ackermans & van Haaren heeft in 2014 een geconsolideerde nettowinst van 215,1 miljoen euro behaald. De Antwerpse holding verhoogt het brutodividend daarom ook met 7 procent van 1,7 naar 1,82 euro per aandeel.

De grootste winst was er in de poot ‘Marine Engineering & Infrastructure’ met 106,2 miljoen euro. Die tak bestaat in hoofdzaak uit bouwbedrijf CFE en vooral diens baggerdochter DEME. CFE, voor 60 procent in handen van AvH, rapporteerde vrijdag zelf een forse winstsprong en stelt voor om het dividend met 74 procent op te trekken tot 2 euro. Een belangrijk deel vloeit dus door naar de aandeelhouders van de Antwerpse holding.

Bij private banking steeg de winst naar 91,4 miljoen euro. Zowel Bank J.Van Breda & Co (+12,5%) als Delen Investments (+6,3%) trokken de stijgende lijn ook in 2014 door.

AvH zegt dat 2015 goed werd ingezet met enkele “significante transacties”, met het binnenhalen van 1,6 miljard euro nieuwe orders door DEME als uitschieter. “De raad van bestuur kijkt 2015 met vertrouwen tegemoet.”

Voor DEME staat 2,4 miljard euro omzet (+2,5%) en 168,9 miljoen euro nettoresultaat (+61,8%) in de boeken.