E3 Prijs voert ‘seksistisch’ spandoek af
Foto: kds
Het omstreden spandoek van de E3 Prijs, waarop een renner naar de billen grijpt van een podiummiss, wordt niet uitgehangen. Dat besliste de organisatie gisteravond laat in een vergadering.

‘Het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen zou klacht indienen, en daardoor riskeerden we een grote claim’, zegt organisator Jacques Coussens. ‘Wij organiseren deze koers in onze vrije tijd, we hadden geen zin om daar een proces en een smak geld voor te riskeren.’

Toch kost ook deze beslissing de organisatie een stevige duit. ‘Er zijn zestig spandoeken gedrukt, van 18 op 20 meter. Zij komen normaal langs de autostrade en langs rotondes in Harelbeke. Dat kost veel geld – ik ga er geen som op plakken – dat nu nergens toe dient’, zegt Coussens. Er komen ook geen nieuwe spandoeken langs de weg.

Het spandoek was een knipoog naar renner Peter Sagan, die vorig jaar tijdens de Ronde van Vlaanderen in de billen van een podiummiss kneep. Volgens de organisatie is het ‘een ludieke boodschap die enkel wielerliefhebbers begrijpen’. Maar ook de Internationale Wielerunie UCI wilde niks met de affiche te maken hebben, en eiste dat hun logo van het spandoek verwijderd werd. De beslissing om de spandoeken niet op te hangen, heeft volgens de organisatie echter niks te maken met de UCI.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig