De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft in het noorden van Irak cultureel erfgoed van onschatbare waarde uit het antieke Assyrische tijdperk verwoest.

Op het internet worden videobeelden van de extermisten getoond, waarin IS-aanhangers in het museum van de stad Mosoel en de archeologische site Ninive belangrijke artefacten uit de klassieke oudheid stukslaan en onherstelbare schade toebrengen. Experten bevestigden dat het om tientallen originelen gaat van onschatbare waarde.

Ook de bijzonder kostbare mythologische figuur van een Assyrische gevleugelde stier met mensenhoofd, die de poort van Nergal bewaakt en meer dan 2600 jaar oud is, moest eraan geloven.

‘Het is alsof iemand de sfinx in Egypte zou verwoesten’

De sculptuur van de gevleugelde stier is een ‘icoon van de Assyrische beeldhouwkunst’, zei Markus Hilgert, directeur van het Zuidwest-Aziatisch Museum in Berlijn, donderdag. ‘Het is alsof iemand de sfinx in Egypte zou verwoesten.’

Het sculptuur maakt volgens experten deel uit van de Assyrische Nergal-deur uit de zevende eeuw voor Christus. Het behoort tot de versterking van Ninive, het centrum van het Assyrische Rijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig