In niet mis te verstane bewoordingen heeft het Duitse dagblad Bild donderdag op zijn voorpagina duidelijk gemaakt wat het vindt van het recent goedgekeurde nieuwe steunprogramma voor Griekenland. ‘NEIN’, zo staat er in grote letters op te lezen. De meest gelezen krant van Europa roept zijn lezers tegelijk ook op een selfie te nemen met de boodschap, en die naar de redactie te mailen.

De campagne, die ‘Neen, geen miljarden meer voor de inhalige Grieken!’ als begeleidende boodschap heeft, maakte niet alleen in Duitsland, maar ook ver daarbuiten, een hoop reacties los. Positieve, want op Twitter zijn al honderden selfies met de ‘NEIN’ terug te vinden, maar ook heel veel negatieve, van mensen die het helemaal niet eens zijn met de krant. Zo postte een Duitser een selfie met de ‘NEIN’ en het onderschrift ‘Neen! Geen 80 cent meer voor die stomme krant’. Een Griek ging zelfs nog verder en stuurde Bild een foto van Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vijf Sovjet-partizanen executeren.

De veelbesproken voorpagina zal net als het protest van een aantal parlementsleden van de CDU van bondskanselier Angela Merkel echter niet tegenhouden dat de Duitse Bundestag (het Duits parlement) de steunmaatregelen vrijdag zal goedkeuren. De goedkeuring van de Bundestag is nodig om de financiële steun aan Athene die de 18 eurolanden vorige week overeenkwamen ook effectief te verlengen.