‘Jihadi John’ is computerprogrammeur uit Londen
Foto: ReutersReuters
De identiteit van IS-beul ‘Jihadi John’ die meermaals werd opgevoerd in de onthoofdingsvideo’s van Westerse gijzelaars van IS, is bekend. Dat melden de Britse nieuwsdienst BBC en de Amerikaanse krant Washington Post.

Volgens de BBC zou het gaan om Mohammed Emwazi, een Britse man afkomstig uit West-Londen . Zijn identiteit was al langer bekend bij de Britse veiligheidsdiensten, maar die wilden zijn identiteit niet eerder openbaar te maken wegens 'operationele redenen'.

Emwazi verscheen voor het eerst in een onthoofdingsvideo in augustus 2014. In dat filmpje is te zien hoe hij de Amerikaanse journalist James Foley vermoordde. Hij zou ook te zien zijn geweest in de onthoofdingsvideo’s van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff, de Britse hulpverlener David Haines, de Britse taxichauffeur Alan Henning en de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig.

Vorige maand verscheen ‘Jihadi John’ nog in een video van IS met de Japanse gijzelaars Haruna Yukawa en Kenji Goto, kort voor ze werden gedood.

Computerprogrammeur

Mohammed Emwazi zou in Londen een opleiding als computerprogrammeur hebben gevolgd. In 2012 vertrok hij naar Syrië om zich aan te sluiten bij de extremistische terreurgroep IS.

Emwazi wordt volgens de BBC ook gelinkt aan de Somalische terreurorganisatie al-Shabaab.

Londense rapper

De Londense rapper Abdel-Majed Abdel Bary die er eerder van werd beschuldigd de Britse IS-beul te zijn, is dus niet de man achter de naam ‘Jihadi John’, zoals eerder werd beweerd door verschillende Amerikaanse media.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig