‘Weigering van Kiev om gas te leveren aan rebellengebieden lijkt op genocide’
Russisch president Poetin Foto: EPA

De weigering van de Oekraïense autoriteiten om gas te leveren aan de rebellengebieden in het oosten van Oekraïne lijkt op een ‘genocide’. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag gezegd.

‘Niet alleen heerst er hongersnood daar, niet alleen heeft de OVSE een humanitaire catastrofe vastgesteld, maar nu wordt ook hun gaslevering afgesloten (...). Dat heeft al wat weg van een genocide’, aldus Poetin tijdens een persconferentie met zijn Cypriotische ambtsgenoot Nicos Anastasiades.

Vier miljoen mensen in rebellengebieden

‘Het lijkt erop dat bepaalde verantwoordelijken van Oekraïne niet weten wat humanitaire problemen en humanisme zijn’, aldus Poetin, die benadrukte dat ongeveer vier miljoen mensen wonen in de rebellengebieden van Donetsk en Loegansk, in het oosten van Oekraïne.

De spanning loopt op tussen Rusland en Oekraïne, nadat de Russische gasreus Gazprom vorige week was begonnen met het rechtstreeks bevoorraden van de zones die onder controle zijn van de rebellen, omdat ‘Kiev gestopt was met gas te leveren’.

Moskou is van oordeel dat die gasleveringen onder het contract vallen dat in oktober afgesloten werd tussen Gazprom en de groep Naftogaz, en dat Kiev ze dus moet betalen. De Oekraïense maatschappij weigert evenwel, aangezien ze naar eigen zeggen geen enkele manier heeft om de volumes of het gebruik te controleren.