Griekse minister lapt door EU gevraagde privatiseringen aan zijn laars
Foto: REUTERS

De Griekse minister van Energie, Panagiotis Lafazanis, denkt er niet aan om de energiebedrijven PPC en ADMIE te privatiseren. Daarmee gaat de voorman van de meest linkervleugel van regeringspartij Syriza lijnrecht in tegen het met Europa gesloten akkoord.

De gedeeltelijke privatisering van de PCC (Publieke Energiemaatschappij) en de ADMIE (Onafhankelijke Transmissie Operateur) was reeds op gang getrokken onder de vorige regering-Samaras. De bedoeling was dat PCC zijn aandeel van 66 procent in ADMIE van de hand deed. Vooral Chinese en Italiaanse partijen toonden zich geïnteresseerd.

Vorige week hadden de Griekse premier Alexis Tsipras en de Griekse minister van Financiën nog moeten beloven dat ze de huidige privatiseringsgolf niet terug zouden draaien, nochtans één van de programmapunten waarmee Syriza de verkiezingen had gewonnen.

‘De aanbesteding voor ADMIE gaat niet door’, meldde Lafazanis droogweg in de Griekse krant Ethnos. Hij verduidelijkte dat de geïnteresseerde partijen ‘geen bindende biedingen ingediend hebben’ dus volgens hem stelt het ook juridisch geen problemen om de procedure af te breken. ‘Hetzelfde geldt voor de PPC’, aldus Lafazanis.

‘Grieks familiezilver niet verkopen aan beledigende prijzen’

Ook minister van Financiën Yanis Varoufakis stelde zich in een reactie op de uitlatingen van zijn collega niet zo buigzaam op als op het Europese platform vorige week. Hij liet verstaan dat de Griekse wetgeving het de regering toelaat om de verkoopsvoorwaarden tijdens de procedure te veranderen of te onderzoeken op hun legaliteit.

De verkopen van staatseigendommen die reeds rond zijn, zal de regering niet terugdraaien. ‘Maar we gaan het familiezilver van de Griekse staat ook niet verkopen aan beledigend lage prijzen’, aldus Varoufakis aan radiozender Real FM.

De demarche van Lafazanis is het eerste openlijke dissidente gedrag aan de uiterst linkse zijde van de nieuwbakken Griekse regering over het nieuwe akkoord tussen Griekenland en de eurozone over de verlenging van het steunprogramma. De Energieminister had zich de voorbije weken nog sterk gemaakt dat alle privatiseringen in de energiesector gestopt zouden worden.

Stemming Griekse parlement

Dat Panagiotis Lafazanis de leider is van de harde militante linkervleugel van regeringspartij Syriza maakt het er de situatie voor premier Tsipras niet gemakkelijker op. Ongeveer dertig procent van de Syriza-kiezers zit immers aan de radicaal linkerkant van het politieke spectrum. Lafazanis is dus iemand om rekening mee te houden. Als hij zich roert, belooft het moeilijk te worden in het Griekse parlement wanneer de Europese plannen gestemd moeten worden.

Vorige week keurde de eurogroep het Griekse hervormingsplan - ‘de lijst van Varoufakis’ - goed. Daarmee werd de weg vrijgemaakt om de noodsteun aan het land met vier maanden te verlengen. Het akkoord tussen de Grieken en de eurozone kwam er na moeizaam overleg. Voor het vertrouwen in een goede afloop is de demarche van minister Panagiotis Lafazanis allerminst een goede zaak. Het beloven nog spannende maanden te worden.