Iederéén kan deelnemen aan Nationale stoofvlees-frietdag
Stoofvlees-friet is door de kijkers van Dagelijkse Kost uitgeroepen tot dé Vlaamse klassieke.r Foto: marc herremans

De kijkers van Dagelijkse Kost stemden stoofvlees-friet tot dé klassieker in de Vlaamse keuken, reden genoeg voor Jeroen Meus om zondag 1 maart uit te roepen tot Nationale stoofvlees-frietdag. Maar wat als je vegetarisch eet of het nog te vroeg vindt om je engagement aan de actie Dagen Zonder Vlees te lossen?

Het initiatief van Jeroen Meus valt perfect te combineren met Dagen zonder Vlees. Het is ondertussen 2015 en dat betekent dus dat de oervlaamse klassieker ook zónder vlees kan worden bereid, bijvoorbeeld met de vleesvervanger seitan.

Katleen Bosteels richtte net zoals Jeroen Meus een Facebookpagina op, maar dan wel eentje die oproept om zondag een vegetarische versie van stoofvlees-friet te bereiden. Daar vindt u een aantal vegetarische recepten ter inspiratie, zoals deze voor bierstoverij van seitan en tempeh , deze voor een seitan stoofpotje en deze voor seitanstoverij.

EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) biedt het recept van de Vegan stoverij aan.

En ook wij hebben een eigen recept om een vegetarische versie van de klassieker te bereiden, voor u opgediept uit ons archief.

Ingrediënten (voor 4 personen):

500 g seitan (of een aantal wortelen naar keuze of een aantal champignons naar keuze of combineer naar hartenlust)
1 grote ui
2 teentjes look
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
1 à 2 el mosterd (naar smaak)
1 boterham
1 el tijm
1 blokje groentebouillon
1,5 flesje tafelbier of een ander donker bier naar smaak
goede klont plantaardige boter
peterselie

Eventueel: wie houdt van iets zoeters kan hier nog een plak peperkoek aan toevoegen of de boterham volledig vervangen door peperkoek. Nog zoeter? Voeg een stuk zwarte chocolade of een goeie scheut stroop toe. Die zorgt ook voor een mooie glans van uw stoofvleessaus.

Bereiding:

1. Snij de ui fijn, versnipper ook de look.

2. Smelt de boter in een pot. Fruit de ui en voeg hierbij de look, de kruidnagels, tijm en laurierblaadjes.

3. Snij de seitan (of de wortelen of champignons of allemaal) in stukjes en voeg bij de ui. Kruid af met peper en zout. Laat een kleine tien minuten stoven met een deksel. Roer regelmatig eens om.

4. Voeg het bier toe. Smeer de boterham (of de perperkoek) in met de mosterd en leg die in het bier. Ook het bouillonblokje gaat in de pot, net als wat fijngehakte peterselie.

5. Laat het mengsel nu pruttelen tot de gewenste sausdikte, zonder deksel. Dit duurt drie kwartier tot een uurtje. Roer regelmatig om. Voeg eventueel nog wat sausbinder toe als u een nog dikkere saus wenst.

Werk af met een takje peterselie en serveer met frietjes. Smakelijk!

Tip: de seitan voor hij in de pot gaat afkruiden met kippenkruiden, een mengsel met currypoeder, paprikapoeder en allerhande specerijen, kan voor extra pit zorgen. Wel niet overdrijven en afwegen tegenover de hoeveelheid mosterd die u gebruikt.

Nog een tip: wie wortelen combineert met seitan en/of champignons, laat eerst de wortelen stoven en help ze desnoods op weg met een weinig water. Voeg de seitan en de eventuele champignons pas toe als de wortelen halfzacht zijn.