‘Jongeren tot burger opleiden met samenlevingsdienst’
Foto: Photo News

Bekende Belgen uit de politiek, de wetenschap en culturele sector scharen zich achter een oproep om een wettelijk statuut rond een ‘samenlevingsdienst’ in te voeren.

Wim Opbrouck is een van de bekende Belgen die een oproep voor een statuut rond een ‘samenlevingsdienst’ ondertekenden. Bij een samenlevingsdienst kunnen jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar zich gedurende een halfjaar tot een jaar engageren, bijvoorbeeld in de sociale sector. In ruil krijgen ze een kleine vergoeding.

De vzw Platform Jongeren voor de Samenleving is al jaren een grote pleitbezorger van zo’n statuut. Volgende week lanceert de vzw een nieuwe oproep en voor het eerst wordt die gedragen door personen uit de culturele sector, wetenschap en politiek.

Naast Opbrouck scharen zich onder anderen professor psychiatrie Dirk De Wachter (KU Leuven), minister van staat Herman De Croo (Open VLD) en Eric Corijn, professor aan de VUB, achter de oproep. ‘Het kan een manier zijn om mensen iets te laten doen voor anderen die niét tot hun eigen groep behoren, bijvoorbeeld omdat ze dezelfde achtergrond hebben of dezelfde taal spreken’, zegt Corijn. ‘Zo leid je mensen op tot burger van een samenleving.’

Gatz: 'Regeerakkoord voorziet aanknopingspunten'

Sven Gatz, Vlaams minister van Jeugd, vindt het goed dat er stemmen opgaan om de burgerdienst nieuw leven in te blazen. Zowel in het federale als het Vlaamse regeerakkoord staan daar aanknopingspunten voor, zegt hij. Gatz verwijst voor een wettelijk statuut voor een burgerdienst naar de federale regering. 'Eens er een statuut is, zal het makkelijker zijn voor jongeren om daarop in te stappen en voor organisaties om jongeren daarvoor warm te maken.'

De proefprojecten die zijn voorganger Pascal Smet (SP.A) in 2011 op poten heeft gezet, werden niet verlengd.

 

Was uw burgerdienst een opstapje voor uw carrière? Reageer hier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in