Fiscus valt binnen bij Duitse Commerzbank
Foto: EPA

Bij de Duitse bank Commerzbank zijn dinsdag huiszoekingen uitgevoerd. Medewerkers van de Luxemburgse dochter van de bank worden ervan verdacht op grote schaal geholpen te hebben bij belastingontduiking. Dat melden verschillende Duitse media.

Onder meer op de hoofdzetel in Frankfurt zouden speurders binnengevallen zijn. Volgens de krant Süddeutsche Zeitung werkten meer dan 150 magistraten, speurders van de fiscus en agenten mee aan de operatie. Er is niet alleen sprake van belastingontwijking, maar in bepaalde gevallen ook van witwasoperaties.

Commerzbank zegt zelf een 'snelle en volledige opheldering' te willen en gaat de autoriteiten daarbij helpen. 'Dit onderzoek gaat over oude zaken, van tien jaar of langer geleden', klinkt het in een geschreven reactie.

Luxemburg is sinds eind 2014 in de ban van een schandaal, LuxLeaks genoemd, rond massale fiscale optimalisatie. Honderden multinationals zouden hun belastingen hebben willen minimaliseren, waardoor andere Europese landen miljarden aan fiscale inkomsten door de neus geboord zagen.