MR-voorzitter Chastel eist aftreden Kubla als burgemeester
Serge Kubla bij een bezoek aan FN in de hoedanigheid van Waals minister van Economie Foto: Belga
Ex-minister Serge Kubla (MR) is aangehouden op verdenking van ‘corruptie betreffende een persoon die een publieke functie vervult in het buitenland’. Dat vernam onze redactie en is bevestigd door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise. Zijn partijvoorzitter Olivier Chastel wil dat Kubla ontslag neemt als burgemeester van de Waalse gemeente Waterloo.

Het onderzoek zou gaan om activiteiten in de Democratische Republiek Congo van de industriële groep Duferco. Die wordt verdacht van corruptie met betrekking tot investeringen in de sector van spellen en loterijen. Kubla zou als tussenpersoon verantwoordelijk zijn voor minstens een deel van de betalingen aan Congolese publieke figuren.

De 67-jarige Serge Kubla werd in 1977 tot volksvertegenwoordiger verkozen. In datzelfde jaar was hij ook schepen van Waterloo. In 1999 werd hij lid van het Waals parlement en werd hij minister van Economie in de Waalse regering. In 2004 belandde hij samen met zijn partij in de oppositie. Drie jaar geleden nam hij om ’familiale en persoonlijke redenen’ ontslag uit de raad van bestuur van Dexia.

Kubla is al sinds 1983 burgemeester van de Waals-Brabantse gemeente Waterloo. MR-voorzitter Olivier Chastel liet in een mededeling weten dat het ontslag van Kubla uit die functie te eisen.