SP.A: ‘Vlaamse regering krijgt advies van studiebureau van Uplace’
Foto: if

Oppositiepartij SP.A heeft grote vragen bij de verkeersstudie van Antea over Uplace. Volgens Antea zouden de verkeersproblemen op de Brusselse ring wel meevallen: de bezoekers zouden wel na de spits of met het openbaar vervoer komen. Maar nu blijkt dat Antea ook werkt voor Uplace. ‘Dit is geen schijn van partijdigheid, dit is partijdigheid. De beslissing moet ingetrokken worden’, reageert parlementslid Joris Vandenbroucke.

De dag voor de Vlaamse regering een beslissing nam over Uplace was er een hoorzitting in het Vlaams Parlement over de mobiliteitseffecten van Uplace. Die hoorzitting was er gekomen na een kritische studie van de professoren Kobe Boussauw en Dirk Lauwers van het Steunpunt Ruimte. Volgens die studie stelde de Vlaamse regering het mobiliteitsplaatje rond Uplace veel te rooskleurig voor. Maar tijdens de hoorzitting is ‘met geen woord gerept’ over de studie door Antea, zegt SP.A-parlementslid Joris Vandenbroucke. ‘Integendeel: nu blijkt dat Weyts en Schauvliege op dat moment al weken met een andere studie onder hun arm liepen. Een studie op basis waarvan daags na de hoorzitting groen licht werd gegeven voor Uplace’, zegt het SP.A-parlementslid.

‘Duidelijke vorm van partijdigheid’

En wat nog veel erger is voor oppositiepartij SP.A: de nieuwe studie was uitgevoerd door studiebureau Antea, dat niet enkel voor de Vlaamse regering werkt maar ook voor Uplace zelf. Op de website van Antea staat te lezen dat het studiebureau moet zorgen voor intern verkeer bij Uplace.

'Het tart elke verbeelding dat de Vlaamse regering zich laat adviseren door een studiebureau dat ook werkt voor Uplace. Dit is geen schijn van partijdigheid, dit is partijdigheid. Aangezien de beslissing in het Vlaams parlement niet in alle onafhankelijkheid is genomen, moet de beslissing ingetrokken worden’, besluit Vandenbroucke.

Minister Schauvliege wil voorlopig niet reageren op de beschuldigingen van SP.A.

Volgens studiebureau Antea zelf is er allerminst sprake van belangenvermenging. ‘Antea is een bureau dat al jaren allerlei projecten doet. De onafhankelijkheid staat steeds voorop’, zei Jan Parys, CEO van Antea Group Belgium. Ook Uplace stelt in een reactie dat het zeer gangbaar is dat een onderzoeksbureau zowel voor de overheid als voor een projectontwikkelaar werkt.