‘Wieleraffiche E3 Harelbeke is seksistisch’
Foto: VDB

Vrouwenorganisaties veroordelen de reclamecampagne voor de wielerwedstrijd E3 Harelbeke. Een wielrenner grijpt daarin naar de billen van het ­podiummeisje, een vette knipoog naar de handtastelijke Peter Sagan.

‘De organisatoren gaven ons de instructie de aandacht te trekken, het liefst met iets ­pikants’, zegt Jan Pauwels van het West-Vlaamse ontwerp­bureau C-Design, dat de banner ontwierp, in Het Nieuwsblad. ‘Je moet niet choqueren, maar je moet ook niet braaf blijven. Dan gaat je campagne onopgemerkt voorbij.’

De slogan ‘Wie knijpt ze in Harelbeke’ is onder meer een verwijzing naar de grijpgrage handen van de Slovaakse wielrenner Peter Sagan. Die kneep tijdens de podiumceremonie van de Ronde van Vlaanderen 2013 in de billen van bloemenmeisje Maja Leye. Het leidde tot een debat over seksisme, waarna Sagan publiekelijk zijn excuses aanbood.

Dezelfde discussie is gisteren losgebarsten. Het ene kamp vindt de campagne humoristisch, het andere noemt ze vrouwonvriendelijk. ‘Dit is flauwe onderbroekenlol’, zegt nationaal secretaris Vera Claes van de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant. Zij krijgt bijval van Femma, de vroegere KAV. ‘Er moet een wielerwedstrijd worden gepromoot, geen lingerieshow’, reageert adjunct-directeur Riet Ory, die de campagne ‘seksistisch en vernederend’ noemt.