Oekraïne trekt zware wapens nog niet terug ‘door beschietingen separatisten’
Foto: AFP

Het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen zijn ondanks eerdere afspraken nog niet overgegaan tot de terugtrekking van zware wapens van de frontlijn. Volgens een Oekraïense woordvoerder omdat de separatisten blijven schieten.

Anderhalve week geleden sloten de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen een akkoord in Minsk. Dat akkoord hield ondermeer de terugtrekking van zware wapens aan het front in. Daar werd toen geen gehoor aan gegeven omdat de strijd in vooral Debaltseve onverminderd verder ging.

Na de verovering van de strategisch belangrijke stad leek de strijd enigszins stil te vallen en leek er dan toch ruimte vrij te komen om zwaar geschut van de frontlinie te halen. Zondag hadden Kiev en de rebellen nogmaals een schriftelijke overeenkomst bereikt over een dergelijke terugtrekking.

Op voorhand was al gezegd dat de terugtrekking pas dinsdag ‘zichtbaar’ zou zijn. De belangrijkste voorwaarde was ‘de naleving van het staakt-het-vuren’. En daar zou momenteel het schoentje wringen. ‘Vooraleer de tegenpartij niet volledig met schieten is gestopt is er geen sprake van’ een terughalen van de zware wapens, zei de Oekraïense militaire woordvoerder Anatoli Stelmatsj maandag in Kiev.

‘De vredesakkoorden van Minsk zeggen duidelijk dat er daarvoor eerst een staakt-het-vuren moeten komen. Dit is niet vervuld’, luidde het verder.

De rebellen wijzen de beschuldigingen af. Het ‘volksleger’ reageert enkel op ‘provocaties’, zei separatistenleider Edvard Bassoerin in Donetsk. De vertraagde terugtrekking van militante groepen weet hij aan ‘logistieke redenen’. ‘Wij moeten de onderscheiden stappen nog coördineren. Tot nu toe denken wij op 24 februari met de terugtrekking te beginnen.’

Kiev vreest echter vertragingsmanoeuvres vanuit separatistische hoek. Oekraïne denkt dat de rebellen een offensief voorbereiden tegen de belangrijke havenstad Marioepol. Via Marioepol kan immers een verbinding worden opgezet naar de Krim, gebied dat momenteel in Russische handen is.