Child Focus opent dossiers van minderjarige Syrië-strijders

Child Focus heeft al zeven dossiers geopend van jongeren die naar Syrië zijn getrokken om er te gaan vechten. Hun ouders hebben hen bij Child Focus als vermist opgegeven. Dat heeft VTM NIEUWS zondagavond bericht.

De jongeren zijn tussen dertien en zeventien jaar oud, zowel jongens als meisjes van allochtone als van Belgische afkomst. ‘We kunnen niet zeggen dat er één bepaald profiel is. Het kan the girl next door zijn, maar ook een jongere die zich in een kwetsbare positie bevindt’, zegt Heidi De Pauw, algemeen directeur van Child Focus.

Het valt Child Focus ook op dat meer meisjes radicaliseren. ‘Het is inderdaad zo dat ook meisjes uit een doorsnee Vlaams gezin op een bepaald moment beslissen om toch naar Syrië te trekken, en dat is een zorg’, aldus De Pauw.

Net omdat ze vaak niet meer terugkeren, moeten we ervoor zorgen dat ze niet vertrekken, zegt Child Focus. Het centrum roept de overheid op om meer werk te maken van preventie. ‘We moeten investeren om te voorkomen dat jongeren radicaliseren.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in