Anderlecht heeft maximaal geprofiteerd van de nederlaag van Club Brugge: paars-wit ging met 0-1 winnen op het veld van Racing Genk. Steven Defour scoorde net na rust tegen zijn ex-club het enige doelpunt van de wedstrijd. De Brusselaars komen zo tot op één punt van de leidersplaats, Racing Genk moet nog twee wedstrijden vol aan de bak voor een ticket voor Play-off 1.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

McLeish en Hasi kampten voor aanvang van de wedstrijd allebei met een ruim gevulde ziekenboeg, dus hadden de trainers weinig keuze. Bij Genk verwees Okriashvili Schrijvers naar de bank, bij Anderlecht kreeg Rolando opnieuw het vertrouwen als vervanger van de geblesseerde Mbemba. Op links kwam Marin (Europees niet speelgerechtigd) terug in de ploeg ten koste van Acheampong.

Beide ploegen begonnen aan de wedstrijd met de voet vol op het gaspedaal. Mitrovic had zelfs in de openingsminuten al kunnen scoren, maar Köteles stond pal. Na tien minuten kreeg ook de thuisploeg een levensgrote kans toen Proto uitgespeeld werd, maar de talrijk toegesnelde Genk-spelers bleven maar aarzelen om af te werken. Daarna kregen beide ploegen meer grip op elkaar, en grote kansen in de rest van de eerste helft bleven uit.

Meteen na de rust was het dan toch raak: N’Sakala zette zich goed door op links en legde in het strafschopgebied achter naar Mitrovic. Die speelde erg fraai in één tijd door naar Defour, die draaide en door de benen van Kara de openingstreffer tegen de netten knalde. Genk leek onder de indruk, en Mitrovic en Rolando kregen met het hoofd de kans op een tweede doelpunt. Maar de grootste kans was voor Frank Acheampong, die Anele ter plaatse liet en alleen voor Köteles verscheen. De Hongaar bleek zenuwbestendiger dan de Ghanees: met een ultieme beenveeg haalde hij de inzet van Acheampong uit zijn doelvlak.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Genk

Anderlecht

Twintig minuten voor tijd leek Genk bekomen van de mentale opdoffer: Milinkovic en Buffel testten de handschoenen van Proto, maar de doelman had geen problemen om de nul op het bord te houden. Ook paars-wit kreeg in de slotfase nog een grote kans om de zege veilig te stellen: Tielemans haalde vanuit een scherpe hoek onverwacht uit. Köteles was geklopt, maar de jonge middenvelder zag zijn schot op de kruising van lat en paal uiteenspatten.

Bij Anderlecht gingen Marin en Defour met lichte kwaaltjes naar de kant, maar Genk kon de bakens niet meer verzetten en Anderlecht speelde het simpel uit. Paars-wit wordt door deze zege weer alleen tweede, op één punt van leider Club Brugge. Genk ziet zo Charleroi naast zich komen op de zesde plaats, maar omdat de Carolo’s meer wedstrijden wonnen is het ticket voor Play-off 1 in deze situatie voor Charleroi. Bovendien nadert Lokeren tot op twee punten.

Opmerkelijk:

Steven Defour maakte deze week via sociale media bekend dat hij een nieuwe vriendin heeft. Na vandaag weet de hele Belgische voetbalwereld ervan: na zijn doelpunt liep Defour meteen naar de televisiecamera’s terwijl hij met de handen het ‘hart-gebaartje maakte. L’amour!

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen!

Belangrijkste fases:

2’ - Daar is bijna meteen de openingsgoal. Mitrovic dribbelt zich door de Genk defensie en kan uithalen, maar Köteles staat pal.

20’ - Okriashvili heeft een mooi passje in huis op Buffel. Diens strakke voorzet kan net niet worden binnen gewerkt door Monrose.

30’ - Okriashvili gaat neer wanneer hij Rolando wil passeren. Vertenten heeft het anders gezien en trekt geel voor een schwalbe.

35’ - Tielemans wordt iets buiten de zestien vrijgespeeld en gaat voor het schot. Zijn poging gaat een metertje naast.

52’ - GOAL! Daar is de openingsgoal! N’Sakala zet zich door op links en legt achter op Mitrovic, die in één tijd inspeelt op Defour. Die draait en schiet ineens. Köteles is kansloos: 0-1.

73’ - Acheampong wordt diepgestuurd door Proto. Hij omspeelt Anele en legt af op Mitrovic, die kan afwerken. Köteles houdt de bal met een ultieme beenveeg uit zijn doelvlak. Dit was dé kans op 0-2.

81’ - Tielemans haalt vanuit een scherpe hoek verrassend uit naar de korte hoek en treft het doelhout.

86’ - Een fout op Vanden Borre wordt niet gefloten en Genk verovert de bal. Defour wil het rechtzetten maar begaat in zijn enthousiasme een overtreding en krijgt geel.

88’ - Defour krijgt nu toch wat last van de adductoren en mag na een sterke wedstrijd gaan rusten. Gohi Bi Cyriac komt in zijn plaats.

92’ - Buffel verknoeit een vrije trap en Anderlecht kan counteren. Mitrovic heeft geen oog voor Cyriac en de poging van Tielemans is ongevaarlijk.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!