Varkensboeren ‘voorzichtig positief’ over Europese steun
Foto: Chris Pennarts/Hollandse Hoogte

De Boerenbond reageert ‘voorzichtig positief’ op de aankondiging door Europees commissaris van Landbouw, Phil Hogan, over steunmaatregelen van het stockeren van varkensvlees. De varkensboeren leiden onder het Russische invoerverbod waardoor de prijs voor varkensvlees erg laag staat.

‘Met die aankondiging gaat Hogan eindelijk in op de vraag om steun die Boerenbond al bijna een jaar stelt’, luidt het in een mededeling. De Boerenbond wijst er wel op dat de opslag van varkensvlees enkel efficiënt zal zijn als men aan de steunmaatregel verplichte export koppelt.

Varkensvlees dat tijdelijk opgeslagen wordt om later op de Europese markt verkocht te worden, zal binnen enkele maanden de markt terug verstoren. Vlees dat gestockeerd wordt en verplicht buiten Europa moet verkocht worden, zal de interne markt niet ontwrichten op het ogenblik van verkoop, vindt de landbouworganisatie.

Met de aankondiging erkent Hogan voor de Boerenbond dat ‘de varkenshouderij in een crisissituatie zit die niet veroorzaakt wordt door structurele problemen zoals overproductie’. ‘De varkenshouderij voelt immers, een jaar na datum, nog altijd de gevolgen van de boycot die Rusland in januari 2014 uitriep tegen varkensvlees uit de Europese Unie.’

De Boerenbond waarschuwt dat waakzaamheid nodig blijft voor alle sectoren van de land- en tuinbouw, die ook de gevolgen blijven voelen van de algemene boycot die Rusland in augustus 2014 uitriep.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in