Tweeduizend mensen namen deel aan witte mars voor Lars
Foto: Thijs Pattyn

In het West-Vlaamse Poperinge is zondagavond om 18.30 uur de witte mars tegen pesten van start gegaan. Aanleiding is de dood van de 13-jarige Lars Declercq uit Vlamertinge, die woensdag overleed nadat hij vorige zondag een wanhoopspoging beging omdat hij gepest werd.

Ongeveer tweeduizend mensen met fakkels en witte balonnen verzamelden zondagavond voor het gemeentehuis van Poperinge om deel te nemen aan de witte mars. Van daaruit wandelen de mensen naar de school van Lars, het VTI, waar ze een minuut stilte houden voor Lars.

Daarna wandelen ze terug naar de grote markt in Poperinge waar honderden witte balonnen de lucht in worden gelaten. Het bedrijf ‘Droomevenementen’ uit Beselare verkocht de ballonnen voor twee euro per stuk en gaat het ingezamelde geld aan de familie van Lars geven. Er waren ongeveer 400 ballonnen te kort omdat er meer volk kwam opdagen dan de organisatie oorspronkelijk had voorzien.

Kapster Nathalie Depuydt uit Poperinge organiseert de witte mars. Ze doet dat enerzijds als steun aan de familie van Lars. Anderzijds wil ze ook een signaal geven aan scholen en pesters. Er zijn een tiental politieagenten aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Lars Declercq werd zodanig gepest op zijn school, het VTI in Poperinge, dat hij afgelopen zondag uit het leven stapte.

Voor de mars van start gaat, gaf Christof Dejaegher, de burgemeester van Poperinge nog een korte en ingetogen toespraak. Tijdens de witte mars zullen er honderden witte ballonnen de lucht in gaan. Het bedrijf ‘Droomevenementen’ uit Beselare verkocht de ballonnen voor twee euro per stuk en gaat het ingezamelde geld aan de familie van Lars geven.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in