Gilbert mist nipt eerste seizoenszege in de Haut-Var
Luka Mezgec Foto: Photo News
Voor Philippe Gilbert (BMC) blijft het wachten op een eerste zege in 2015. In de tweede rit van de Ronde van de Haut-Var moest hij in een massasprint het onderspit delven tegen de Sloveen Luka Mezgec (Giant-Shimano). Ben Gastauer (AG2R) stelde zijn eindzege veilig.

Wielrennen op Sportwereld.be

Pech voor de renners van Cult Energy Pro Cycling zondagmorgen. Hun vrachtwagen met fietsen en materiaal was leeggeroofd en starten in de slotetappe was onmogelijk.

Het deerde de rest van het peloton niet. In de beginfase van de wedstrijd probeerden heel wat renners weg te geraken, maar zonder succes. Uiteindelijk slaagden negen renners erin om zich na 55 km af te scheiden van het peloton. Onder hen bevonden zich Antoine Demoitié en Serge Dewortelaer.

Veel voorsprong kregen ze niet van het peloton, maximum twee minuten. De laatste vluchter, Le Bon, werd op de vijfde en laatste beklimming van de dag gegrepen. Daarna trok Rebellin in de aanval, hij kreeg het gezelschap van Julien Loubet. Ze gingen samen als eerste over de top van de Côte des Tuillères, maar ook zij werden ingehaald door het peloton dat onder impuls van AG2R een sprint wilde bewerkstelligen.

Een sprint met een klein peloton zou uiteindelijk beslissen over de dagzege. Daarin toonde Mezgec zich de sterkste, voor Gilbert en Planckaert. Na zijn derde plaats zaterdag is het de tweede podiumplek van dit seizoen voor Gilbert.

'Dit is goed voor het vertrouwen', stelde de BMC-renner, die wel het puntenklassement won. 'Het is jammer dat Mezgec met nog vier à vijf kilometer te gaan alsnog kon aanpikken bij de kopgroep. Was dat niet gelukt, dan had ik een nog grotere kans op de ritzege gehad. In ieder geval is deze uitslag goed voor mijn vertrouwen, want het is een goede uitslag in een zware koers.'

'Natuurlijk is de zege het belangrijkste voor ons', zei BMC-sportdirecteur Yvon Ledanois. 'Maar dit is zeker niet slecht voor Philippe. Dit toont dat hij klaar is voor de klassiekers. Hij haalt een goed niveau en is goed hersteld nadat hij wegens een klein gezondheidsprobleem (maagklachten) forfait moest geven voor de Trofeo Laigueglia.'

Uitslag:
1. Luka Mezgec (Sln/Giant-Alpecin) in 5u03:06
2. Philippe Gilbert z.t.
3. Baptiste Planckaert z.t.
4. Matthieu Ladagnous (Fra)
5. Julien El Farès (Fra)

Bekijk hier de volledige uitslag.