Duo De Buyst-Vergaerde pakt brons in de ploegenkoers
Jasper De Buyst Foto: Photo News
Jasper De Buyst en Otto Vergaerde veroverden zondag een bronzen medaille op het WK baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. Dat deden ze in de ploegenkoers. Het goud ging naar de Fransen, zilver was voor voor de Italianen.

De Belgen reden een sterke ploegkoers en pakten heel wat punten. Vlak voor de voorlaatste sprint stonden ze nog op een tweede plaats, maar omdat de Belgen geen punten pakten in die voorlaatste sprint zakten ze terug naar een vierde plaats. Even leek het weer net niet te worden voor de Belgen zoals in het omnium bij De Buyst en D'Hoore, maar in de slotsprint pakten de Belgische pistiers 1 punt. Er was wel een controle van de fotofinish voor nodig, waardoor alsnog brons werd veroverd.

Het was de laatste kans voor de Belgen om een medaille te grijpen en meteen ook het enige eremetaal voor de Belgische selectie in Frankrijk. Eerder greep Jolien D'hoore immers nipt naast een bronzen medaille in het omnium.

'Ik moest diepgaan', aldus Otto Vergaerde na afloop. 'Het podium was onze ambitie en daar zijn we gelukkig in geslaagd.' Normaal zou Kenny De Ketele het WK ploegkoers afwerken met Jasper De Buyst, maar door ziekte was de pistier er niet bij in Frankrijk. Vergaerde, nog altijd maar 20, moest hem vervangen. 'Ik heb zwaar afgezien', zei hij. 'Ik voel me al de ganse week niet echt super en beschik niet over mijn topconditie. Ik haalde hier niet mijn topniveau. Het seizoen was al vrij lang en dat weegt nu wel door. Ik heb nog eens samen met Jasper alles gegeven in die ploegkoers, en dat heeft geloond.'

'We wilden op het podium staan, hoopten zelfs op die gouden medaille en waren ambitieus, maar dat is natuurlijk geen garantie om het te halen. We worden nu derde en daar ben ik ook tevreden mee, want het was het hoogst haalbare als je nu de uitslag ziet', besloot Vergaerde.

Ook Jasper De Buyst was na afloop een gelukkig man. 'Ik denk dat niemand ons vooraf een medaille had toegeschreven', stelde hij. 'En we halen hier toch brons. Ik ben blij dat we uiteindelijk met één medaille huiswaarts keren na die twee vierde plaatsen, voor Jolien D'Hoore en mij. We mogen nu het hoofd niet laten hangen en moeten hard blijven werken met het oog op de Olympische Spelen in Rio.'