VIDEO. Club Brugge moet met lege handen naar huis
Neto viert, maar Simons kopte de 2-1 tegen de netten Foto: BELGA

AA Gent heeft een felbevochten ‘Slag om Vlaanderen’ gewonnen. Beide trainers voerden een zenuwoorlog in de aanloop naar de wedstrijd: Vanhaezebrouck verraste Preud’homme met zijn opstelling, waardoor Gent de eerste helft kon domineren. In de tweede helft vond Club zijn tweede adem, maar na 90 minuten stond een verdiende 2-1 op het scorebord.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De wedstrijd begon al vroeger dan het geplande startuur van half drie: Hein Vanhaezebrouck en Michel Preud’homme probeerden elkaar af te bluffen bij het bekendmaken van hun basisploegen: Vanhaezebrouck hield Foket en Neto verrassend uit de ploeg en liet voor de televisiecamera’s twijfel bestaan over het systeem dat hij zou spelen. Preud’homme maakte slechts 10 namen bekend omdat hij twijfelde over de beschikbaarheid van Izquierdo, die uiteindelijk forfait moest geven.

Toen ref Serge Gumienny de wedstrijd op gang floot was het verrassend Gent dat in een 4-3-3 aantrad, terwijl Preud’homme een 3-5-2 met Davy De fauw als extra verdediger verkoos. Dat bleek de foute keuze van de Brugse trainer, want de Buffalo’s drukten de Bruggelingen in het eerste kwart van de wedstrijd genadeloos tegen eigen doel. Vooral Moses Simon was op zijn linkerflank een ware gesel voor de Club-verdediging.

Dat resulteerde na 23 minuten ook in de verdiende voorsprong voor de thuisploeg: De fauw ging onder een verre voorzet door, waardoor Moses alle ruimte had om naar binnen te komen en de bal in de verste hoek voorbij Ryan in het zijnetje te duwen. Club zette daar weinig tegenover, al herstelde blauw-zwart het veldevenwicht wel toen de rust dichterbij kwam.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

AA Gent

Club Brugge

Tijdens de rust wilde assistent-trainer Philippe Clément voor de televisiecamera’s niet toegeven dat Club zich tactisch had laten verrassen door Vanhaezebrouck, maar de facto gaf Michel Preud’homme zijn tactische fout wel toe door De fauw in de kleedkamer te laten en Bolingoli op het middenveld te brengen. Nu Club in zijn vertrouwde opstelling speelde, was het spel veel evenwichtiger.

Toch was het een verrassing toen Ruud Vormer op het uur de gelijkmaker aantekende: de Nederlander liep pardoes tegen een voorzet van Vazquez aan en scoorde met meer geluk dan kunde. Het leek AA Gent wakker te schudden: meteen na de gelijkmaker had Benito Raman een unieke kopkans om de thuisploeg weer op voorsprong te brengen, maar de kwieke flankaanvaller liet dat na. En Laurent Depoitre (sinds gisteren zijn statuut als topschutter in eerste klasse kwijt) kopte staalhard op de lat.

Club mocht ook blij zijn dat Timmy Simons (met zijn tweede gele kaart) en Bolingoli (na een smerige fout op Lasse Nielsen) niet met rood naar de kant werden gestuurd. Al vond het Gentse publiek het twintig minuten voor tijd helemaal niet erg dat Simons nog op het veld stond: de Brugse kapitein kopte een voorzet van Milicevic tegen de eigen netten, Gent verdiend weer op voorsprong.

Nu was het de beurt aan Club om te reageren: De Sutter klom hoger dan Gershon, maar kopte recht in de handen van Sels. Een zeldzame opflakkering van de bezoekers. Ook Preud’homme reageerde, door Gedoz en Oulare in de plaats van Refaelov en De Sutter te brengen. Wissels die weinig uithaalden, want Gent bleef de beste kansen krijgen: Moses Simon (weer hij) trapte een heerlijke pass van Benito Raman op een subliem ingrijpende Ryan, en even later vond Simon de Australiër weer op zijn weg toen hij zelf door de hele Club-verdediging liep.

Opmerkelijk:

Het publiek in de Gentse Ghelamco Arena mocht voor het eerst juichen na een topper. Drie jaar nadat het zijn intrek nam in zijn nieuwe arena winnen de Buffalo’s een topwedstrijd in eigen huis.

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen!

Belangrijkste fases:

14u 25 - Beide coaches spelen hoog spel met hun opstellingen. Het blijft nog even wachten op de elfde pion van MPH. Indien het niet Izquierdo wordt zou het misschien wel Davy De fauw kunnen zijn.

17 ‘ - Moses Simon schudt de eerste versnelling uit de sloffen. Hij zet de bal voor maar Stefano Denswil kan ontzetten. Hij trapt het leer pardoes tegen Van Der Bruggen maar via de flipperkast vliegt het leer over. Een eerste hoogstandje voor de kooi van Ryan.

22’ - GOAL! Davy De fauw gaat onder een voorzet door. Moses Simon controleert de bal met de borst, legt het leer panklaar voor zijn rechter en borstelt het leer netjes binnen aan de verste paal. Verdiende voorsprong voor de Buffalo’s.

26’ - Timmy Simons krijgt geel. De veteraan van Club gaat aan de arm hangen van Benito Raman en pakt de eerste gele kaart van de partij.

34’ - Vazquez en Refaelov gaan samen aan de haal. De Israëliër kiest voor eigen succes en vergeet de Spanjaard aan te spelen, tot grote woede van de Brugse coach.

46’ - Preud’homme grijpt in: hij schuift Meunier naar de rechtsachter en brengt Bolingoli in de plaats van De fauw. Nu is alles pas echt duidelijk voor iedereen.

56’ - De Gentse spelers zoeken steeds Timmy Simons op. De Brugse skipper heeft al geel gepakt en komt vaak een stapje te laat. Hij heeft geluk dat ref Gumienny de tweede gele kaart in zijn achterzak houdt.

60’ - GOAL! Vazquez tovert zijn eerste goede voorzet van de namiddag uit de pantoffels. Hij vindt Ruud Vormer en de Nederlander loopt gewoon tegen de bal aan. Matz Sels is geklopt.

61’ - Benito Raman mist een grote kans op de 2-1: hij duikt op achter de rug van Laurens De Bock. Hij mag vrij koppen na een voorzet van Milicevic maar zijn kopbal vliegt naast.

62’ - Pittige tackle van doelpuntenmaker Vormer op de enkels van Sven Kums. De Gentse draaischijf blijft liggen en kermt het uit van de pijn. Vormer pakt geel.

66’ - Mooi aangesneden voorzet van Milicevic en Depoitre is sneller bij de bal dan Mechele. Via het vingerkootje van doelman Ryan verdwijnt de bal tegen de lat. Gershon kan de rebound net niet binnentikken.

68’ - Boli Bolingoli plant zijn studs net onder de knie van Nielsen. Hij komt goed weg met geel. Dit was toch wel een smerige fout.

71’ - OWNGOAL! Na een voorzet van Milicevic verlengt Renato Neto en Timmy Simons knikt de bal in eigen netten . Pech voor de Brugse kapitein.

73’ - Tom De Sutter veert hoog op en komt boven Gershon uit. Zijn kopbal na voorzet van Vazquez valt in de handen van doelman Sels. Hier zat meer in voor de oranjehemden.

75’ - Benito Raman gaat aan de wandel op de rechterflank. Hij zet gepast voor en Moses Simon trapt in één tijd op doel. Mathew Ryan werpt zich in de baan van het schot en houdt zo de Bruggelingen in koers.

82’ - Moses Simon en Mathew Ryan blijven de hoofdrolspelers in deze derby. Nu is het weer aan de Australiër om de Nigeriaan van de 3-1 te houden. Hij bokst de poging van de spits met beide vuisten uit zijn doel.

88’ - De blauwhemden tikken de match uit. Moses Simon dolt ondertussen nog wat met Brandon Mechele.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!