Francken wil capaciteit gesloten centra uitbreiden

Theo Francken (N-VA) wil op korte termijn honderd extra opvangplaatsen creëren in de gesloten centra. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie gebruikt daarvoor een deel van de inkomsten van een nieuwe vergoeding die op 2 maart in voege treedt.

Mensen die verblijfsrecht aanvragen zullen daarvoor 160 à 215 euro per persoon moeten betalen, een systeem dat ook in de buurlanden bestaat. Dat geld zou Theo Francken willen gebruiken om op korte termijn honderd extra opvangplaatsen te creëren in de gesloten centra, zo heeft hij zondag gezegd in de studio bij VTM NIEUWS.

‘De capaciteit in de gesloten centra is de afgelopen jaren gedaald van 610 naar 480, waardoor ook de cijfers van de terugkeer (vrijwillig of gedwongen) gedaald zijn’, legt hij uit. Het terugkeerbeleid is vooral gericht op het repatriëren van personen die zich hier misdragen hebben. ‘We zijn zacht voor de kwetsbaren, maar harder voor diegenen die misbruik maken van onze gastvrijheid’, aldus Francken.

België neemt verhoudingsgewijs veel vluchtelingen op uit Syrië, zegt Francken, ‘ongeveer 98 procent van de Syriërs die zich hier aanmelden, wordt erkend’.

Meer in het algemeen pleit Francken voor een intensere Europese samenwerking om de spreiding van vluchtelingen over de lidstaten te garanderen en om ‘shoppinggedrag’ tegen te gaan. Hij heeft in dat verband maandag en dinsdag een overleg met zijn Nederlandse collega Fred Teeven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in