Bij een explosie in de stad Charkov, de tweede grootste stad van Oekraïne, zijn volgens lokale media zeker twee doden en negen gewonden gevallen. Mogelijk ligt het dodental hoger.

Het incident gebeurde tijdens een herdenkingsmars voor gesneuvelde soldaten die tegen pro-Russische separatisten hadden gevochten. Dat meldde de televisiezender ‘112’ zondag.

Volgens ooggetuigen zijn de slachtoffers gevallen in de eerste rangen van de stoet. Volgens de plaatselijke procureur was een zelfgebouwde bom in een tas geplaatst en is het explosief - dat metaalsplinters omvatte - van op afstand tot ontploffing gebracht.

Na de aanslag hebben speciale eenheden een antiterreuroperatie in de miljoenenstad opgezet. Daarbij zijn vier veronderstelde betrokkenen opgepakt, en zijn talrijke wapens in beslag genomen waaronder een granaatwerper.

Zondag vond op verschillende plaatsen in Oekraïne een ‘Mars van de waarden’ plaats om de meer dan honderd doden van het pro-Westers massaprotest op de Maidan (Onafhankelijkheidsplein) in Kiev van een jaar geleden te herdenken. President Petro Porosjenko mocht onder meer bondspresident Joachim Gauck en EU-Raadsvoorzitter Donald Tusk verwelkomen.