Wegens majesteitsschennis is een vooraanstaand politicus van de Koeweitse oppositie in beroep tot twee jaar cel veroordeeld. Musallam al-Barrak had in 2012 na de verordening van een strengere kieswetgeving gezegd: ‘We kunnen Uwe Majesteit niet toelaten Koeweit in de afgrond van een autocratie te laten storten.’

Voor die kritische opmerking tegen de emir van het land, sjeik Sabah al-Ahmed al-Jabir al-Sabah, is hij veroordeeld. Dat deelde de rechtbank zondag in Koeweit-Stad mee. In een eerste proces kreeg al-Barrak nog vijf jaar cel aangemeten.

Al-Barrak behoort tot een centrumlinkse groep partijen, die bij de parlementsverkiezingen van februari 2012 de meeste stemmen behaalde. Het constitutioneel hof van Koeweit verklaarde de verkiezingen daarop nietig en de emir decreteerde een strengere kieswet.

Sindsdien werden nog twee verkiezingen gehouden, die door de oppositie in de Golfstaat werden geboycot. Het parlement wordt vrij gekozen, maar de regering wordt door de emir benoemd. De macht blijft zo feitelijk in handen van de heersersfamilie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in