Bart Swings skeelert naar tweede zege in Las Vegas
Bart Swings Foto: OrangePictures
Bart Swings heeft zijn tweede overwinning tijdens de Las Vegas Inline World Cup te pakken. Swings zegevierde zaterdag op het wegparkoers in de Amerikaanse staat Nevada in een afvallingskoers over 20 kilometer. Eerder was hij de sterkste in een puntenkoers.

Op een parkoers, dat was uitgetekend op een groot parkeerterrein, eindigde de 24-jarige student uit Leuven met een ronde (500 meter) voorsprong. De Colombiaanse routiniers Oscar Cobo en Carlos Perez werden tweede en derde. Swings had de steun van landgenoot Ferre Spruyt en de Duitser Felix Rijhnen, die net als de twee Belgen voor het fabrieksteam van Powerslide uitkomt. Daags tevoren was Perez in de puntenkoers als tweede geëindigd. Rijhnen werd toen derde. Op een 500 meter waren de Belgen niet tot de eindstrijd doorgedrongen.

Swings neemt het bezoek aan gokstad Las Vegas te baat om te experimenteren met wieltjes, die groter zijn dan bij wedstrijden in Europa gebruikelijk is. De nieuwe wielmaat (doorsnede 125 mm tegenover voorheen 100 mm) is in de Verenigde Staten bij alle wedstrijden al toegestaan, in Europa alleen bij marathons.

Schaatser Swings heeft slechts voor enige races de skeelers aangetrokken. Nadat hij zondag op het warmste moment van de dag nog een marathon heeft gereden, vliegt hij naar Calgary waar over twee weken wordt geschaatst om het WK allround. Veel van zijn collega's zijn daar al om zich langzamerhand aan te passen aan de tijdzone en de hoogte. De baan van de Universiteit van Calgary ligt 1.105 meter boven de zeespiegel. Nu in Las Vegas op 620 meter boven zeeniveau is Swings al een eind op weg.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in