De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft zondag opnieuw een propagandavideo verspreid waarin ze in de Iraakse provincie Kirkoek paradeert met Koerdische Peshmerga-strijders die zijn opgesloten in kooien.

De beelden, overgenomen door het Amerikaans centrum dat toezicht houdt op islamistische sites, herinnert aan die van de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh, die in een kooi levend in brand werd gestoken.

De video van zondag toont echter geen executie. De 21 gijzelaars zouden zestien peshmerga’s zijn, twee Iraakse officieren en drie politieagenten uit Kirkoek. In het noorden van Syrië strijden de Koerden tegen de terreurgroep.

De video is niet gedateerd, maar volgens Koerdische bronnen werd hij vorige week opgenomen op de markt van het district Hawija, dat in handen is van IS. De 21 gijzelaars dragen de gekende oranje overalls en worden door een man met een baard en witte tulband ondervraagd. De gevangenen roepen hun medestrijders op de gevechten tegen IS te staken, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Het is niet duidelijk wat het lot van de Koerden is.

Door de dalende inkomsten heeft IS volgens de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung met de verkoop van lijken een andere bron gevonden om zijn oorlogskas te spijzen. Ze bieden gedode Koerdische tegenstanders aan hun familie aan voor 10.000 (8.786 euro) tot 20.000 dollar, aldus de Duitse krant onder aanhaling van niet nader genoemde veiligheidsbronnen. De inkomsten uit olie- en kunstsmokkel zijn wegens de aanvallen van de anti-IS-coalitie en de lage olieprijzen op de wereldmarkt, gevoelig gedaald. Wegens de moeilijke financiële situatie heeft de terreurorganisatie de lonen van haar strijders al met twee derde verminderd. Voor dit bericht is echter geen onafhankelijke bevestiging.

Recent bracht IS nog een video naar buiten waarin 21 koptische christenen uit Egypte werden onthoofd in Libië.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in