Brändle verschalkt Belgen in Oman, Valls is eindwinnaar
Foto: Photo News

Matthias Brändle (IAM Cycling) heeft de slotetappe in de Ronde van Oman (2.BC) gewonnen. De Oostenrijker maakte deel uit van een vroege vlucht en rondde af met een solo. Hij haalde het voor Iljo Keisse en Jef Van Meirhaeghe. Rafael Valls (Lampre-Merida) wint het eindklassement.

Door de extreme weersomstandigheden en de staking van de renners werd de rit zaterdag geneutraliseerd. Omdat de slotetappe weinig om het lijf had, kwam de leiderstrui van Rafael Valls een dag later niet echt meer in gevaar.

De ontsnapping van de dag stond op naam van vier renners: Matthias Brändle, Danny Pate en twee landgenoten: Iljo Keisse en Jef Van Meirhaeghe, voor de vierde keer al in de aanval in deze Ronde van Oman. Het viertal slaagde erin bijna tien minuten voorsprong bij elkaar te rijden.

De samenwerking in het peloton vlotte niet meteen om de vluchters te achterhalen en bij het ingaan van de slotronde werd duidelijk dat de winnaar vooraan zat. Brändle, die onlangs zijn werelduurrecord zag verloren gaan aan Dennis Rohan, wist zich in de slotkilometer van zijn metgezellen te ontdoen en pakte de dagzege voor Iljo Keisse, die op vier seconden tweede werd. Jef Van Meirhaeghe vervolledigde het podium. De sprint in het peloton werd gewonnen door Peter Sagan.

Voor de 25-jarige Brändle is het nog maar zijn vierde profzege. Vorig jaar won hij twee ritten in de Ronde van Groot-Brittannië (2.BC). In 2012 pakte hij de GP Stad Zottegem (1.1).

Rafael Valls is eindwinnaar. Hij verzekerde zich van eindwinst in de vierde etappe waar hij op Green Mountain de favorieten het nakijken gaf. Hij haalt het met negen seconden voorsprong op Tejay Van Garderen, vorig jaar ook al tweede na Froome, en Alejandro Valverde.