Lijst met hervormingen van Griekse regering ‘kort’
Minister van Financiën Yanis Varoufakis is optimistisch dat de maatregelen zullen aanvaard worden. Foto: Photo News

De lijst met hervormingen die Griekenland uiterlijk maandag moet indienen bij de rest van de eurogroep -in ruil voor het verlengen van het steunpakket- zou kort en niet zo gedetailleerd zijn. De lijst, die bijna klaar is, zou vooral maatregelen in de strijd tegen corruptie en belastingontduiking bevatten, schrijven lokale media.

Volgens de financiële pers zouden er ook privatiseringen, dereguleringen en hervormingen in de sociale zekerheid aangekondigd worden. Het is niet bekend in hoeverre verkiezingsbeloftes, zoals het opnieuw in dienst nemen van ambtenaren of het verhogen van de minimumlonen en de laagste pensioenen, stand zullen houden.

De lijst zou maandagochtend aan de schuldeisers worden overgemaakt. Minister van Financiën Yanis Varoufakis is optimistisch dat de maatregelen zullen aanvaard worden.

Als dat gebeurt, volgen er nog moeilijke maanden. ‘De Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het IMF zullen dan elke beslissing in Griekenland onder de loep nemen’, zegt een diplomaat.

Het steunprogramma van 240 miljard euro loopt eind deze maand af. Athene wil het graag met vier maanden verlengd zien, maar de Europese partners eisten afgelopen vrijdag, na moeizame onderhandelingen, politieke hervormingen in ruil.

Maandag zal de voorgestelde lijst in een teleconferentie worden besproken, aldus Varoufakis. Als de lijst aanvaard wordt, hebben de landen in de eurozone nog een week de tijd om hun formele goedkeuring te geven. In sommige landen zoals Duitsland en Finland is de goedkeuring van het parlement nodig. Als er geen akkoord is, komt er dinsdag mogelijk een 1nieuwe vergadering van de eurogroep.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in