Akkoord met separatisten over terugtrekking zware wapens
Separatistische rebellen escorteren Oekraïense krijgsgevangenen. Foto: EPA

Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zijn het volgens een militair woordvoerder schriftelijk eens geworden over de terugtrekking van zware wapens. 'Het document werd in de loop van de nacht ondertekend. Iedereen heeft ingestemd en bekrachtigd dat de termijn van twee weken vanaf 22 februari zal lopen', zei rebellenleider Eduard Bassoerin zondag in Donetsk.

Wegens voorbereidende werken en een feestdag houdt hij er evenwel rekening mee dat de terugtrekking pas dinsdag 'zichtbaar' zal zijn. 'Voorwaarde is de naleving van het staakt-het-vuren', zei Bassoerin. Militair woordvoerder Pjotr Kanonik bevestigde de overeenkomst aan de media.

De terugtrekking maakt deel uit van het vredesakkoord dat de conflictpartijen vorige week in de Wit-Russische hoofdstad Minsk hebben gesloten. De op twee weken beperkte maatregel had eigenlijk al moeten begonnen zijn. Maar de opmars van de pro-Russische opstandelingen naar de strategisch belangrijke stad Debaltseve gooide roet in het eten.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zal toezicht houden op de terugtrekking. 'Waarnemers van de OVSE zullen steekproefsgewijs bepaalde districten bezoeken', zei de separatistenleider.

De opstandelingen kondigden na de ruil van in totaal bijna 200 gevangenen zaterdag een bijkomende gelijkaardige stap aan. 'Dat zal in de nabije toekomst gebeuren, mogelijk volgende week al', zei separatistenleider Denis Poesjilin. Ook een ruil van 'allen tegen allen' sloot hij niet uit.

Met een 'Mars van de waarden' wil Oekraïne zondagnamiddag de meer dan honderd doden van het pro-Westers massaprotest op de Maidan (Onafhankelijkheidsplein) in Kiev van een jaar geleden herdenken. Als gast verwacht president Petro Porosjenko onder meer bondspresident Joachim Gauck en EU-Raadsvoorzitter Donald Tusk.