Peking heeft de ambassadeur van India op het matje geroepen na een bezoek van de Indiase peemier Narenda Modi aan het grensgebied dat officieel tot India behoort, maar door China wordt geclaimd.

Het bezoek van Modi aan Arunachal Pradesh dateert van vrijdag. Er werden toen activiteiten georganiseerd om de verjaardag van de 29ste Indiase deelstaat te herdenken.

China reageerde verbolgen. ‘Deze daad ondermijnt de territoriale soevereiniteit van China’, verklaarde de vice-minister van Buitenlandse Zaken Liu Zhenmin. Hij wees erop dat dit ook ingaat ‘tegen de consensus in beide landen om de grensproblematiek fatsoenlijk te regelen’. Volgens hem heeft China nooit Arunachal Pradesh erkend, dat gebeurde unilateraal door India.

Beide landen liggen al jaren overhoop over het grensgebied in de Himalaya. India betwist de heerschappij van Peking over 43.000 vierkante kilometer grondgebied in Kasjmir. China claimt dan weer 90.000 vierkante kilometer grondgebied in de noordoostelijke Indiase deelstaat Arunachal Pradesh, dat het als deel van zuidelijk Tibet beschouwt. De verdeling van het gebied dateert nog van de Britse kolonisatie, in 1962 leidde het zelfs tot een korte oorlog tussen beide landen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in