Van samenzwering beschuldigde burgemeester van Caracas in beroep
Antonio Ledezma. Foto: EPA

De burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma (59), die ervan beschuldigd wordt mee een staatsgreep beraamd te hebben tegen regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, gaat in beroep. ‘De beschuldigingen missen elke grond’, zei zijn advocaat.

‘Zijn verdediging zal alle middelen inzetten die ze ter beschikking heeft’, zei zijn advocaat Omar Estacio. ‘Op dit moment zijn we van plan in beroep te gaan, want de beschuldigingen tegen de burgemeester zijn onwettelijk en ongegrond.’

Ledezma werd donderdagavond opgepakt in zijn kantoren door enkele tientallen agenten van de inlichtingendiensten. Zij waren in volledige uitrusting: met wapens, maskers en kogelvrije vesten. Twee procureurs vertelden hem dat hij vervolgd wordt voor ‘vermoedelijke betrokkenheid bij een samenzwering om gewelddadige acties tegen de regering te organiseren en uit te voeren’.

Oppositieleider Henrique Capriles, die al twee keer presidentskandidaat was, eiste vrijdag bewijzen voor de feiten waarvan Ledezma beschuldigd wordt.

‘Gelooft Maduro dat zijn populariteit met 50 procentpunt zal groeien of dat hij de verkiezingen zal winnen door ons in de gevangenis te werpen?’, vroeg Capriles.

Sinds Nicolás Maduro in april 2013 aan de macht kwam heeft hij de oppositie al een paar keer beschuldigd van een staatsgreep. Donderdag beschuldigde hij de burgemeester van Caracas ervan dat hij een complot beraamde, gefinancierd door de Verenigde Staten. Wat Washington aanzette om de beschuldigingen onmiddellijk te ontkennen.

Maduro is de politieke erfgenaam van president Hugo Chávez, die overleed in maart 2013. Hij slaagt er niet in om een uitweg te vinden voor de ernstige economische crisis in zijn land. Zijn populariteit zakte tot 20 procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in