Families naar Syrië vertrokken schoolmeisjes: 'Keer alsjeblieft terug naar huis’
De drie meisjes werden nog gefilmd door een bewakingscamera op de luchthaven. Foto: EPA

De families van drie Britse schoolmeisjes, die zich vermoedelijk in Syrië hebben aangesloten bij terreurgroep Islamitische Staat (IS), hebben zaterdag een emotionele oproep gedaan. Ze vroegen op verschillende media dat ze naar huis zouden terugkeren.

De drie vriendinnen, Kadiza Sultana (17), Shamima Begum (15) en Amira Abase (15), verlieten hun huis vorige week. Met een vliegtuig van maatschappij Turkish Airlines vlogen ze naar Istanboel. De meeste westerse jihadi’s proberen via Turkije Syrië binnen te raken.

Volgens de Britse politie volgden de drie meisjes, die op een middelbare school in het oosten van Londen zitten, het voorbeeld van een vriendin die zich in december aansloot bij de terreurgroep. De Britse media berichten dat de drie meisjes ondervraagd werden in het onderzoek naar haar verdwijning. Maar er werd niet van uitgegaan dat zijzelf ook naar Syrië zouden vertrekken. Vrijdag heeft de antiterreureenheid van de Londense politie een opsporingsbericht verspreid.

Kadiza Sultana, Amira Abase and Shamima Begum (Foto: EPA)

Nachtmerrie

De familie van Amira Abase maakte zaterdag haar identiteit bekend in de hoop haar te kunnen overtuigen terug te keren naar huis. ‘Je bent sterk, intelligent, mooi en we hopen dat je de juiste beslissing zal nemen. Keer alsjeblieft terug naar huis’, klonk het in de oproep. De familie van Sultana zei dat ze een ‘echte nachtmerrie’ doormaakt sinds haar vertrek.

‘Syrië is een gevaarlijke plaats en we willen niet dat je er naartoe gaat’, waarschuwde de familie van Begum dan weer. ‘Zoek contact met de politie en zij zullen je helpen om terug naar huis te komen. We begrijpen dat je de mensen die in jouw ogen lijden in Syrië wil helpen. Maar je kan van hieruit ook helpen. Je moet jezelf daarvoor niet in gevaar brengen. Steek de grens niet over.’

Experts schatten dat een vijftigtal vrouwen het Verenigde Koninkrijk verlaten hebben om zich aan te sluiten bij IS in Syrië. Volgens Scotland Yard is er sprake van een groeiende trend onder meisjes en jonge vrouwen. De Britse premier David Cameron riep scholen in het land op om waakzaam te zijn in de strijd tegen moslimextremisme. Hij noemde de verdwijning van de drie meisjes 'zeer verontrustend' en benadrukte dat elke school een rol moet spelen om jongeren ervan te weerhouden zich aan te sluiten bij een'aantrekkelijke doodsverheerlijking'.

Ouders worden aangespoord om de paspoorten van hun kinderen achter 'slot en grendel' te houden als ze voelen dat er een risico is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in