Hevige sneeuwval heeft het verkeer van en naar de Franse skigebieden grondig in het honderd doen lopen. De Franse veiligheidsdiensten moesten zaterdag verschillende snelwegen helemaal afsluiten om ze weer sneeuwvrij te maken. Honderden skitoeristen brachten de nacht in de auto door, zegt Joni Junes van VAB. Al loopt het verkeer zondag wel weer vlot.

Honderden automobilisten die noodgedwongen de nacht in hun auto moesten doorbrengen. Honderden anderen die onderweg naar hun skivakantie een plaats om te overnachten moesten zoeken. Hevige sneeuw en erg moeizaam verkeer maakten het rijden vrijwel onmogelijk.

Tussen Lyon en Chambéry moesten de hulpdiensten de snelweg helemaal afsluiten om ze weer sneeuwvrij te maken, zegt Joni Junes van automobilistenvereniging VAB. Dat veroorzaakte onmiddellijk gigantische files.

Nederlanders

Al voegt Junes er wel aan toe dat vooral toeristen die naar de skigebieden vertrokken, de ergste hinder ondervonden. ‘Voornamelijk Nederlanders omdat in delen van het land de krokusvakantie begonnen is.’ Velen van hen hebben de nacht in hun auto moeten doorbrengen. ‘Al heeft de Franse overheid wel het nodige gedaan om te helpen. Er was een lokaal noodnummer en er werden noodopvangplaatsen georganiseerd.’ Medewerkers van het Franse Rode Kruis deelden op een aantal plaatsen warme dranken uit aan mensen die soms al uren in hun auto vastzaten.

Belgen (en andere toeristen) die van de skigebieden terug naar huis reden, hebben er weliswaar erg lang over gedaan, maar zij kwamen niet vast te zitten. ‘Wie vroeg genoeg vertrokken was, was de moeilijkste plaatsen meestal al voorbij toen die zaterdagnamiddag afgesloten werden’, zegt Junes. Al is de rit naar België niet altijd even vlot verlopen. ‘Ik heb verhalen gehoord van mensen die er 24 uur over gereden hebben in plaats van de normale tien uur.’ Want ook op de lokale weg in de skigebieden lag zaterdag nog veel sneeuw, waardoor er met sneeuwkettingen gereden moest worden.

Wegen weer vrij

Sinds zondagochtend zijn alle problemen van de baan. ‘Sinds vijf uur à half zes zijn de snelwegen weer vrijgegeven’, zegt Junes. ‘Er ligt geen sneeuw meer en er kan dus vlot gereden worden. Ook al omdat het niet meer regent.’

Ook in het zuiden van Duitsland is het druk. Bij München stonden zaterdagmiddag in beide richtingen lange files. Op de A3 Frankfurt-Neurenberg staat het verkeer al sinds zaterdagochtend over een lengte van tientallen kilometers vast, na een ongeval met een vrachtwagen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in