Vandaag nemen in de Russische hoofdstad Moskou 35.000 Moskovieten deel aan de eerste massabetoging van het jaar. De groep noemt zichzelf anti-Maidan, een verwijzing naar de maandenlange straatprotesten op het Onafhankelijkheidsplein (Maidan) in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat is veel meer is dan de 10.000 deelnemers die met het stadsbestuur waren afgesproken. De organisatoren gewagen van zowat 50.000 betogers.


De demonstratie, die rond 10.00 uur Belgische tijd van start ging, komt een jaar na de pro-Europese protesten op het Maidanplein. Die protesten verdreven de president Viktor Janoekovitsj en hebben toen geleid tot de machtswisseling in Oekraïne.

Er was een vergunning aangevraagd voor zo’n 10.000 betogers, maar er daagden er dus veel meer op. Zo’n honderd publieke organisaties steunen de betoging ook. De organisatoren van de Moskouse demonstratie zeggen dat zij bereid zijn de boete te betalen voor het overschrijden van het overeengekomen aantal deelnemers.

Russische staatsmedia promoten het evenement met de slogans ‘Wij zullen nooit vergeten!, We zullen nooit vergeven!’. De boodschap van de organisatie is dat een herhaling van het Oekraïense scenario in Rusland tot iedere prijs moet worden voorkomen.

Vrijdag nog stonden in Kiev opnieuw duizenden mensen op het Maidanplein, om de gebeurtenissen van een jaar geleden te herdenken. Talrijke mensen op Maidan droegen kaarsen en scandeerden ‘helden sterven niet’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in