De drone-industrie staat voor zijn grote doorbraak in België. Terwijl grote bedrijven experimenteren met commerciële toepassingen, proberen kandidaat-piloten nu al hun dronebrevet te halen in de eerste opleidingsscholen. Kostprijs 1.900 euro, exclusief btw. Specialisten voorspellen dan ook dat de markt voor commerciële drones vanaf deze zomer ook in België volop zal losbarsten. ‘Commerciële drones worden voor de luchtfotografie wat de gsm was voor de telefonie’, klinkt het optimistisch.

In het tweetalige opleidingscentrum EspaceDrone hebben zich alvast al een 60-tal kandidaat-piloten ingeschreven, waaronder ook heel wat Vlamingen. Ze moeten niet minder dan 3 volle dagen theorieles volgen en 15 uur praktijkervaring opdoen. In de hoop om tegen deze zomer klaar te zijn om als eerste hun examen als dronepiloot af te kunnen leggen.  

Dat ze dat nu nog niet kunnen, heeft te maken met de strenge Belgische wetgeving op onbemande vliegtuigjes. Die is vandaag nog altijd niet aangepast aan de plotse populariteit van drones. Maar binnenkort komt daar wellicht verandering in. Europa heeft dronewetgeving hoog op de agenda geplaatst en ook in België is er volop beweging. Na een eerste mislukte poging in 2012, zou er binnenkort een nieuw KB klaarliggen dat tegen deze zomer gepubliceerd zou worden.

Kandidaat-piloten zullen onder meer verplicht worden om een pilootbrevet te halen - al dan niet met praktijkervaring - en zullen tijdens hun vluchten altijd oogcontact moeten houden met hun drone. Vooraf geprogrammeerde dronevluchten - waarbij een drone naar een vooraf via gps ingesteld punt vliegt, bijvoorbeeld om een pakje te leveren - zullen in België wellicht verboden worden. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in