De Staatsveiligheid en militaire inlichtingendienst ADIV krijgen via eigen bronnen of internationale partners informatie binnen over Syriëstrijders. Met wie staan ze in contact? Waar gaan ze naartoe? Hoe gedragen ze zich? Als er een gerechtelijk onderzoek loopt, beschikken ook speurders bij politie en gerecht over dat soort details. De bedoeling is dat ze die op lokaal niveau zoveel mogelijk delen in ‘taskforces’, waar ook burgemeesters aan deel kunnen nemen.
‘In sommige arrondissementen loopt dat goed, in andere minder goed’, zegt minister Jambon (N-VA), die in Washington is voor een internationale top over de strijd tegen gewelddadig extremisme.
‘We moeten bekomen dat die overal even gestroomlijnd loopt’, vindt Jambon. ‘Daarom komt er een meer dynamische databank die specifiek dient voor de verzameling van gegevens van Belgische jihadi’s. Van iedereen die wordt gevolgd is er een aparte fiche waar de verschillende veiligheids- en inlichtingendiensten details aan toevoegen. Zo heeft iedereen altijd de meest volledige gegevens. We moeten er alleen voor oppassen dat we er geen gerechtelijke onderzoeken mee doorkruisen. Maar bijvoorbeeld de korpschef van een lokale politiezone zal ook gebruik kunnen maken van de databank.’
De lijst zal onder het beheer komen van Ocad, de dienst die de dreigingsanalyse voor ons land maakt. De centralisering van gegevens over Syriëstrijders vormt een onderdeel van de maatregelen waarover de federale regering na de antiterreuractie in Verviers heeft beslist.