Varoufakis: ‘Een kleine stap in nieuwe richting’
Foto: AFP

De Griekse regering toont zich tevreden met het akkoord. ‘Deze overeenkomst is een kleine stap in de juiste richting’, zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zegt dat de verlenging van het hulpprogramma Griekenland de kans geeft om de banden met zijn Europese partners weer aan te halen.

‘In die vier maanden kunnen nieuwe banden met Europa en het IMF uitgebouwd worden’, zei hij. Griekenland heeft volgens hem geen bluf of bedreigingen gebruikt om tot een akkoord te komen. Hij noemt de deal een kleine stap in een nieuwe richting voor Griekenland.

De Griekse regering heeft nu tijd om tot een ‘nieuwe deal’ te komen, maar ze heeft wel grote toegevingen moeten doen. Tegen maandag moet ze een lijst opstellen van hervormingsmaatregelen. Als de andere eurolanden met die plannen instemmen, kan Athene de laatste schijf van 7,4 miljard euro noodsteun krijgen.

Griekenland moet ook alle schuldverplichtingen nakomen en mag geen eenzijdige actie ondernemen. Er is ook geen sprake van een schuldkwijtschelding of -herschikking. 

Wat er na juni moet gebeuren, wanneer het verlengde programma zou aflopen, is nog niet duidelijk. Een derde programma behoort tot de mogelijkheden, klinkt het uit verschillende verklaringen. De Griekse minister Varoufakis stelt alvast een 'contract voor herstel en groei' in het vooruitzicht, waarmee Griekenland 'zich uit de crisis kan groeien'.