Drie schoolmeisjes op weg naar Islamitische Staat?
Camerabeelden van de drie schoolmeisjes Foto: Metropolitan Police/The Guardian

De antiterreureenheid van de Londense politie heeft een opsporingsbericht verspreid voor drie schoolmeisjes die vorige week donderdag met de noorderzon vertrokken zijn. ‘Er zijn ernstige aanwijzingen dat de meisjes naar IS in Syrië reizen’, zei de woordvoerder van de Londense politie vrijdag.

De drie meisjes, die op een middelbare school in het oosten van Londen zitten, hadden hun ouders vorige week dinsdag verteld dat ze samen ‘een leuke uitstapje gingen maken in de stad’. Maar eens ze de deur uit waren, gingen Shamima Begum (15), Kadiza Sultana (16) en een onbekende 15-jarige vriendin recht naar de luchthaven, waar ze nog dezelfde dag een vlucht naar Turkije namen.

De antiterreurpolitie van Londen vreest nu dat het trio vanuit Turkije naar Syrië zal vluchten om er contact te zoeken met de terreurgroep Islamitische staat omdat één van de meisjes vorig jaar in december al eens naar Syrië is gevlucht.

‘Extreem gevaarlijk’

Tijdens een persconferentie liet de woordvoerder van de antiterreureenheid weten dat ze er alles aan doen om de meisjes veilig thuis te krijgen: ‘Syrië is een extreem gevaarlijke plaats op dit ogenblik. We hebben rapporten genoeg gezien om te weten wat er allemaal met hen kan gebeuren daar. Vaak mogen meisjes - eens ze in de handen van IS zijn gevallen - zich enkel nog buitenshuis begeven met een bewaker en om religieuze redenen.’

‘Bovendien mogen meisjes die heimwee krijgen niet terug naar huis van IS. Dat zorgt ervoor dat familieleden in het Verenigd Koninkrijk kapot zijn van het verdriet.’, klinkt het.

Nog niet te laat?

Volgens de antiterreureenheid komt het er nu op aan om snel en efficiënt te reageren: ‘Er is veel kans dat de meisjes nog in Turkije zijn, waar we alle sociale media uitkammen en een grote opsporingsactie op poten hebben gezet. We hebben ook persoonsbeschrijvingen vrijgegeven zodat iedereen die mogelijk in contact kwam met de meisjes, ons dat onmiddellijk kan laten weten.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig