De highlights van onze modejournaliste in New York
Diane von Furstenberg Foto: AP

De modeweek van New York was er eentje om nooit te vergeten. Temperaturen tot minus 18 graden. Ondergesneeuwde straten. En vooral veel defilés in zowat alle uithoeken van de stad. Dit zijn de tien hoogtepunten van modejournaliste Veerle Windels.

1. De verleidingstactieken van Diane Von Furstenberg

Ze titelde haar collectie ‘Seduction’ en aan de vele rode tinten en het spel met kant en met taille zal het niet gelegen hebben. Niet haar beste show, dit keer, maar nadien ben ik gaan kijken in de showroom en daar zag ik wel een samenhangende lijn. Verleiden is van alle tijden, en DVF weet er alles van.

2. Het aparte Wall Street gevoel bij Diesel Black Gold

Creatief directeur Andreas Melbostad zette een collectie neer die helemaal het dna van Diesel Black Gold weerspiegelt: stoer en ruig, maar net niet té punk. Plooirokken en schitterend leer. Witte hemden en veel zwart. Elegante meisjes met een hoog ‘don’t even try it’ gehalte. Hij showde in een verlaten gebouw aan Wall Street, waar de bankiers met pauze niet binnen mochten maar wel reikhalzend uitkeken naar de modellen…

3. Ti Amo… en de vele kussende koppeltjes bij Moncler Grenoble

Ja, wat doe je als je op Valentijnsdag een show organiseert? Dan kan je uiteraard kiezen voor een liefdesthema, wat ze bij Moncler Grenoble niet lieten liggen. Kussende koppeltjes waren het resultaat. Maar of dat ook te zien was in de collectie?

4. Een absolute nieuwkomer gespot: Norisol Ferrari

Nieuw en toch niet piep: dat is Norisol Ferrari, een veertiger die jaren in de mode zit en nu met haar eigen couturelijn uitpakt. Zeker black van attitude maar niet echt donker of gothic of Rick Owens, want kwatongen al eens smalend over haar stijl zeggen. Norisol weet een jasje te tekenen en te realiseren. Alles in-house, in haar atelier in Chelsea. Ze toont haar collectie normaal alleen tijdens de coutureweek van Parijs en daar is ze op haar plaats. Kijk er maar eens de knoopsgaten op na.

5. Het press preview moment van Michael Kors (en de show de dag nadien)

Een press preview voelt aan als een absoluut voorrecht, zeker als Michael Kors voor je staat en daar als een echte stand-up comedian zijn ding doet. De collectie zelf was prachtig, met veel warme truien, een gebreide jurk, ontzettend veel bont-referenties en veel mantels. En als we hem mogen geloven is net dat item een must voor de winter. ‘A woman can’t have enough coats’.

6. De expo over Yves Saint Laurent en Halston in het Museum @Fashion Institute of Technology

De jaren zeventig waren op modevlak niet altijd verschrikkelijk. Dat mag blijken uit prachtige collecties van couturiers als Yves Saint Laurent en Halston. Die laatste was actief in New York en hoorde in het selecte gezelschap van Andy Warhol, Bianca Jagger en die andere Studio 54 fans. Deze expo toont linken aan tussen beide, en promoot hun kijk op mode. Daaruit mag blijken dat Halston meer in petto had dan een halterjurk en dat Yves Saint Laurent nooit uit de mode gaat. Ik zou de helft van deze expo zo willen aantrekken…

7. Seilenna Swimwear: de collectie van de Belgische Annelies De Roeck

Wat een plezier om Annelies De Roeck te ontmoeten en haar beach collectie te zien te krijgen. Schitterende bedrukkingen, stoffen van het hoogste niveau en kleine details die het verschil maken. Zo werkt de ontwerpster met metaal-elementjes die nooit te warm of te koud aanvoelen. Annelies deed de voorbije jaren erg veel know-how op door te werken voor Boudicca en voor de eigen collectie van Karl Lagerfeld. Haar Seilenna strandlijn ligt in België onder meer bij Graanmarkt 13.

8. Tommy Hilfiger’s dertigste verjaardagshow

Vorig seizoen kon ik zijn collectie niet smaken, maar dit keer dus wel: Tommy’s modehuis bestaat dertig jaar en dus mocht er een tandje bijgestoken worden. De setting: een American Football veld, met scorebord en grasmat en zelfs grote schermen die ervoor zorgden dat we alles in detail zagen. Dat mocht ook, want naar afwerking toe was de collectie dit keer top (dat is ooit anders geweest). Ik hield van de sporty silhouetten die toch dat Ivy league-gevoel van het Tommy dna etaleren. Mooie modellen ook.

9. Marc Jacobs doet het in een setting à la Vreeland

Wat dachten we wel, dat we Marc Jacobs ooit zouden kunnen vergeten, nadat hij bij Vuitton de deur achter zich dichttrok? Niet dus. Zijn eigen collectie was top. In een setting geïnspireerd op de huiskamer van Diana Vreeland liepen vrouwen bijeen die prachtige kleren droegen. Lange jurken, overjassen net iets korter, boeiende dessins, leuke accessoires… echt een topcollectie van een man die mode (en een hedendaagse gevoel) in de vingers blijft hebben.

10. De expo met werk van Annie Leibovitch in the New York Historical Society

We kennen haar van toonaangevende en vaak beklijvende portretten van onder meer Whoopy Goldberg en talloze andere actrices in haar Vanity Fair Oscar Specials, maar deze expo liet andere beelden zien. Beelden die ze nam uit liefde voor het onderwerp. De plek in New Mexico waar artieste Georgia O’Keeffe jaren woonde, de divan waarop Freud in Londen zijn patiënten liet plaats nemen, de imposante Niagara Falls… weinig zwart-wit portretten, maar des te meer variatie in kleur, met als resultaat dat je als kijker wilde blijven kijken. Allicht was dat ook haar bedoeling?