De favoriete hotspots van Veerle Windels in New York
Foto: reuters

Twee keer per jaar mag Veerle Windels het vliegtuig op naar New York Fashion Week. Telkens weer beklijft de stad. Ze gaat voor nieuwe buurten, maar plekken met traditie wil ze evenmin missen. Haar tien adresjes op een rij.

1. McNally Jackson bookstore
52Prince street

In de buurt van Soho ligt een boekhandel waar ik nooit voorbij kan komen zonder binnen te lopen. Ik geniet er van de covers die meestal in stapels klaar liggen en aangeraden worden door het personeel. Zoiets als: Joe read this and loved it! Bestsellers van het moment, maar evengoed toppers uit de wereldliteratuur en ook boeken die in-house gedrukt worden: je vindt het hier allemaal. Uitgelezen selectie modemagazines ook!

www.mcnallyjackson.com

2. De bar van The Standard Hotel in Meatpacking District
848 Washington Street at West 13th street

Een van André Balasz’ meest succesvolle hotelprojecten in New York is The Standard Hotel, gelegen in het Meatpacking District in het Westen van Manhattan (er is er ook een tweede geopend in Lower East Side). Kamers hebben enorme ramen die uitkijken op de riante skyline van New York (en The High Line), maar het gros van de gasten komt voor de Boom Boom Room, de art deco bar op de 18de verdieping, waar drankjes geserveerd worden door ranke dames in goudkleurige jurkjes en geregeld live muziek te horen is. Ik knijp me nog altijd in de wang als ik hier de skyline van de stad zie. Tip: blijf je hier slapen, ga dan voor de laagste verdiepingen, anders lig je willens nillens te dansen in bed tot 04.00 uur ’s nachts.

www.standardhotels.com


©iStock

3. The High Line
Tussen West 14th street en West 30th street

The High Line is een spoorlijn die van 1934 tot 1980 cargo vervoerde van opslagplekken aan de westkant van Manhattan naar de rest van New York. Sinds de jaren tachtig verloederde de stalen structuur hoog boven de stad. Gelukkig slaagden de Friends of The High Line en enkele vooraanstaande politici en New Yorkers erin om een complete renovatie te bekomen; in 2009 ging The High Line open als nieuw park, onder meer met dank aan de Nederlandse tuinvirtuoos Piet Oudolf. Vooral in de zomer is het er heerlijk toeven. Je loopt in New York, maar denkt geen moment aan de drukke stad onder je.

4. The Frick Collection
1 East 70th street

Ooit controleerde Henry Clay Frick (1849-1919) het grootste cokes- en staalconglomeraat ter wereld. Hij was nochtans van bescheiden komaf en verpersoonlijkt The American Dream. Hij trok zijn ‘mansion’ aan 5th Avenue op in ware paleisstijl (Carrere en Hastings tekenden de vele kamers bijeen), het is één van de laatste relicten van The Gilded Age (periode na de Amerikaanse Burgeroorlog). Sinds 1935 huist hier de zeer voorname Frick Collection. Een kunstverzameling met in de hoofdrollen werk van Van Eyck, Memling, Constable, Turner en Whistler. Ook niet te missen: Vermeer’s Girl with the Pearl Earring (al is die momenteel uitgeleend aan het Mauritshuis in Den Haag).

www.frick.org

5. Intermix
Diverse shops verspreid over de stad, onder meer 98 Prince street

Een van de leukste multimerkzaken in New York is Intermix – er zijn er 35 in totaal in zowel Canada als VS. Hier krijg je een mooi staalkaartje Amerikaanse mode te zien, van Rag&Bone en Marc Jacobs tot Diane von Furstenberg en Proenza Schouler. Gelukkig is niet alles wat hier ligt even duur.

www.intermixonline.com


©Marta

6. Marta restaurant
29 East 29th street

Ik hou van eten aan de bar en dat kan ook hier, in dit nieuwe Italiaanse restaurant, gelegen in het Martha Washington Hotel. Een levendige plek met een open-fire grill en een pizzaoven waarin de dunste pizza’s klaargemaakt worden. Wat dacht u van die met Brusselse spruitjes? De wijnkaart is all Italian en de chef heet Nick Anderer. Een aanrader, zelfs met kinderen!

www.martamanhattan.com

7. Patricia Field
306 Bowery

Een plek om in rond te snuisteren en uiteindelijk leuke accessoires te vinden voor weinig geld. Tenzij u gaat voor de plastic leggings en andere gekke outfits die Patricia Field hier bijeen brengt. Deze styliste (en Emmy Award winnaar voor kostuumdesign) is bekend van haar werk voor onder meer de tv-reeks Sex and the city en film The devil wears Prada. Een echte pionier.

www.patriciafield.com

8. The Modern
Restaurant naast het MoMa, 9 West 53rd Street

Hier kom ik graag de laatste dag van mijn fashion week, wanneer ik in het beste geval ook nog een expo kan meepikken naast de deur – in het MoMa dus. The Modern heeft één Michelinster maar de sfeer is heel erg leuk en zonder kapsones. Hier ga ik voor de ‘Maine shrimp fritters’ of de ‘shaved brussels sprouts’, of nog: de ‘slow-roasted salmon’. Ook een leuke plek om mensen te kijken.

www.themodernnyc.com


©The Carlyle Hotel

9. The Bemelmans Bar
In The Carlyle Hotel, 35 East 76th street

Socialites, politici en artiesten komen geregeld samen aan de bar van The Carlyle Hotel, een bijzondere plek om verschillende redenen. Een ervan is zeker de inrichting van deze art deco bar, met originele tekeningen van Ludwig Bemelmans, een illustrator/tekenaar die geregeld voor Vogue, The New Yorker en Town & Country werkte. Hij schilderde opmerkelijke taferelen op deze muren: schaatsende olifanten en picknickende konijnen bijvoorbeeld (zijn visie op Central Park). Bemelmans wilde geen centen voor zijn werk, maar vroeg onderdak voor hemzelf en zijn familie in het hotel zelf (hij logeerde er anderhalf jaar). Tweede reden om hier eens binnen te springen: op maandagavond speelt Woody Allen hier een live-concert. Ook Debbie Harry staat op het programma (maar die concerten zijn al uitverkocht).

www.rosewoodhotels.com

10. Noguchi Museum
32-37 Vernon Boulevard, Long island City

Wat een verademing om in de zomer even binnen te springen bij Isamu Noguchi. De artiest opende zijn museum in 1985 en toont er zijn sculpturen zowel binnen als buiten (pracht van een tuin!). Je moet er even tijd voor maken (met de taxi zo’n twintig minuten) maar het loont de moeite om deze oase in de stad te ontdekken. Leuke museumshop overigens.

www.noguchi.org