Een hotel in het centrum van de Somalische hoofdstad Mogadishu is vrijdag getroffen door explosies en een schietpartij. Er zouden zeker tien doden zijn, al hebben sommige media het over twintig doden.

De aanval op het hotel waar vaak zakenmannen en politici logeren werd ingeluid door twee explosies - eerst een autobom, waarna een zelfmoordterrorist zijn bommengordel liet ontploffen. Vervolgens werden schoten gehoord.

Volgens de lokale politie zouden er zeker tien doden en verschillende gewonden zijn, onder wie twee ministers. Op het moment van de aanslag bevonden zich immers verschillende leden van de regering, onder wie de vicepremier, en verschillende andere parlementsleden zich in het gebouw.

some_text
Een gewonde wordt weggevoerd na de aanslag. (EPA)

‘De overheidsfunctionarissen in het hotel waren ons doelwit in dit deel van onze operatie in Mogadishu’, sprak de woordvoerder van al-Shabaab. Al-Shabaab pleegt vaker aanslagen op doelen van de door de Verenigde Naties gesteunde overheid. Eerder deze maand doodde de terreurbeweging een regeringslid in Mogadishu.

Bij de dodelijke slachtoffers zijn parlementslid Omar Ali Nur en de viceburgemeester van Mogadishu, Mohamed Adam Gulled Aano-geel. Dat verklaarde regeringsfunctionaris Mohamed Hassan. Vicepremier Mohamed Omar Arte was ook aanwezig in het gebouw. Hij liep verwondingen op aan zijn been en is naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens regeringswoordvoerder Mohamed Hayir Maareeye is de situatie nu 'onder controle'.

Somalië bestrijdt al-Shabaab al bijna een decennium. Onder druk van Somalische troepen en soldaten van de Afrikaanse Unie verloor de groep de controle of bijna alle grote steden en zocht de militie haar heil bij terreurtactieken.