Europees anti-propagandabureau in de maak
Jan Jambon (N-VA) in Washington. Foto: EPA

Er komt een Europees ‘tegengif’ voor jihadistische haatpropaganda. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan in Washington.‘Met alleen repressie zullen we er niet geraken.’

‘We moeten jonge mensen beschermen tegen haatpredikers die hen brainwashen om hen te doen vechten tegen de Westerse maatschappij’, verklaarde Jambon op de ‘Countering Violent Extremism’-top. Onder leiding van Jambon werkt Europa aan een project dat een antwoord moet geven. ‘Een team van Belgische experts werkt samen met Britse specialisten die bijna tien jaar ervaring hebben rond dit onderwerp.’ Het doel: een anti-propagandabureau op Europees niveau.

De EU volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië waar al eerder een gelijkaardig bureau is opgericht. Sociale media zullen centraal staan, maar er komen ook tv-spotjes, ‘om jongeren die verleid zouden kunnen worden een tegenvoorstel te kunnen doen: bezint eer ge begint’.

Ook Obama had het in zijn toespraak woensdagavond over het antwoord op haatdragende ideologieën. ‘We moeten meer doen om de stemmen van verdraagzaamheid en vrede te laten horen, zeker online’, zei hij. Op de internationale top is er veel aandacht voor België als laboratorium voor de aanpak van geradicaliseerde moslimjongeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in