Artsen moeten activiteiten op sociale media beperken
De Orde van Geneesheren raadt artsen 'met klem af' om vrienden met patiënten te worden op Facebook.
Artsen moeten vriendschapsverzoeken van patiënten op sociale media ‘beleefd weigeren’ wegens ongepast. Dat zegt de Orde van Geneesheren in een officieel advies. Ook websites van dokters worden sterk aan banden gelegd.

Het is de allereerste maal dat de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren zich duidelijk uitlaat over het gebruik van sociale media. Wat Facebook betreft raadt de Orde alle artsen met klem af om ‘vrienden’ te worden met patiënten, ‘vermits het de kans doet toenemen dat de grens tussen professioneel en privé vervaagt, of wordt overschreden. Artsen die zulke verzoeken ontvangen, moeten beleefd weigeren en uitleggen dat het ongepast zou zijn om deze te accepteren’, staat er.

Maar het advies gaat nog verder: artsen hebben het best enkel een professionele Facebookpagina. Wie toch in de privésfeer op sociale media actief wil zijn, overweegt beter een pseudoniem, suggereert de Orde.

Volgens professor dokter Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Orde van Geneesheren – en zelf niet op Facebook actief – was het dringend nodig een duidelijk kader te scheppen over wat artsen wél en niet mogen op de digitale media. 

Huisarts Steven Haesaert, verbonden aan het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen, juicht de regels toe. ‘Niet alle dokters zijn even hard bezig met de mogelijke effecten van sociale media. Daarom vind ik het goed dat de Orde beperkende regels oplegt. Zo vermindert het risico dat iemand van ons in de problemen geraakt.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig