‘NSA en GCHQ hackten Nederlandse simkaartproducent’
De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Foto: AFP

De Amerikaanse en Britse geheime diensten hebben ingebroken bij de Nederlandse digitale beveiliger Gemalto. Dat meldt het online tijdschrift The Intercept donderdagavond op basis van geheime documenten die het van klokkenluider Edward Snowden kreeg.

Gemalto zorgt voor de beveiliging van chips die gebruikt worden in mobiele telefoons en de nieuwe generatie simkaarten. Het Nederlandse bedrijf mag ondermeer AT&T, T-Mobile en zo’n 450 draadloze netwerkproviders tot haar klanten rekenen. Gemalto produceert jaarlijks zo’n 2 miljard simkaarten en is dan ook één van de grootste producenten ter wereld.

De Amerikaanse NSA en haar Britse evenknie GCHQ braken voor 2010 al in bij het interne computersysteem van Gemalto. Met de gestolen data kunnen de geheime diensten mobiele communicatie in de gaten houden, zonder dat daarvoor toestemming moet worden gezocht bij telecomproviders en buitenlandse overheden.

Gemalto laat weten dat het geen idee had van een hacking tot het bedrijf gecontacteerd werd door The Intercept. Het beveiligingsteam van het bedrijf werd aan het werk gezet maar die vonden geen sporen van enige spyware of hacking.

Paul Beverly, topman bij Gemalto, reageert 'onthutst' en 'ongerust'. 'Wat ik nu wil, is begrijpen welke gevolgen het heeft of zou kunnen hebben op een van onze klanten.'

'Niet te geloven'

Ook uit politieke hoek weerklinken ongeruste reacties. 'Het is niet te geloven', aldus Gerard Schouw, parlementslid voor D66, de grootste oppositiepartij in het Nederlandse parlement. 'Wij willen niet dat geheime diensten van andere landen zich met dit soort dingen bezighouden.'

Volgens de Nederlandse wetgeving moet de minister van Binnenlandse Zaken zijn toestemming geven voor dit soort operaties door buitenlandse geheime diensten. 'Ik denk niet dat hij hiervoor zijn toestemming gegeven heeft', aldus Schouw die de Nederlandse regering zal vragen om een officiële uitleg en of de Nederlandse geheime dienst op de hoogte was van eventuele aanvallen op Gemalto.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in