Gebruik antidepressiva stijgt door werkloosheid en jobonzekerheid
Foto: Reporters / DPA

Werklozen in Europa doen vaker een beroep op professionele zorg voor mentale problemen en gebruiken meer antidepressiva, ongeacht hun mentale toestand. Ook mensen die jobonzekerheid ervaren, nemen respectievelijk meer antidepressiva en contacteren sneller een huisarts voor psychische gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek bij bijna 19.000 mensen door de vakgroep Sociologie van de Universiteit Gent.

De resultaten van het onderzoek verschenen recentelijk in het wetenschappelijke tijdschrift European Sociological Review. Werklozen hebben gemiddeld gezien een slechtere mentale gezondheid en een hogere behoefte aan mentale gezondheidszorg dan werkenden. Ook jobonzekerheid kan echter leiden tot meer mentale gezondheidsproblemen, zo blijkt.

De onderzoekers stelden vast dat de mentale gezondheid van werkenden die jobonzekerheid ervaren, minder verschilt met deze van werklozen dan met de mentale gezondheid van werkenden die geen jobonzekerheid ervaren.

Angst

Binnen een Europese context in tijden van economische instabiliteit moet er daarom volgens de onderzoekers extra aandacht gaan naar werkenden die jobonzekerheid ervaren, gezien zij naast de werklozen eveneens een belangrijke risicogroep van mentale gezondheidsproblemen vormen.

'Niet alleen de eigenlijke toename in werkloosheid, maar ook de angst veroorzaakt door deze toenemende werkloosheid kan de prevalentie van mentale gezondheidsproblemen en, als gevolg, de vraag naar professionele zorg en medicatie doen toenemen in tijden van economische recessie en vooral in die landen die sterk getroffen zijn door de economische crisis', besluiten ze.