Russen leveren gas aan door separatisten gecontroleerd gebied
Foto: REUTERS

Rusland is donderdag gestart met het leveren van gas aan het gebied in Oost-Oekraïne dat nu gecontroleerd wordt door pro-Russische rebellen. Dat heeft de topman van het Russische gasconcern Gazprom laten verstaan. De separatisten hadden gemeld geen gas meer te krijgen van het Oekraïense gasbedrijf. Nieuws dat Naftogaz ook bevestigde.

De gasbevoorrading startte om 16 uur (14 uur Brusselse tijd) via de stations Prochorovka en Platovo. Per dag zal 12 miljoen kubieke meter geleverd worden, zei topman Aleksej Miller van Gazprom aan de Russische persagentschappen. De twee compressiestations zijn toegangspunten tot Oekraïne voor Russisch gas, respectievelijk voor de regio’s Donetsk en Loegansk, de twee grote steden in het rebellengebied.

Miller claimde nog dat de levering gebeurt in het kader van ‘een contract dat van kracht is’ tussen Gazprom en Naftogaz. Verdere commentaar wou Miller echter niet geven.

Naftogaz bevestigde dat het sinds woensdag niet langer gas levert aan het ‘gebied van de antiterrorismeoperaties in Zuidoost-Oekraïne, omwille van ernstige schade aan de gasinfrastructuur door de gevechten’. De vijandigheden in het gebied maken een herstart van de gaslevering onmogelijk, klonk het.

De Russische premier Dmitri Medvedev had eerder op de dag aangegeven dat Rusland gas kan leveren als ‘humanitaire hulp’ aan het rebellengebied.