Claude Criquielion overleden
Claude Criquielion in zijn wereldkampioenentrui Foto: Photo News

Voormalig wereldkampioen wielrennen Claude Criquielion is overleden. Hij stierf aan de gevolgen van een zeer ernstige hersenbloeding met hersendood als gevolg, zo laat het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst weten. Hij was 58 jaar oud.

‘Op vraag van de familie melden wij u met droefheid dat de heer Claude Criquielion vandaag (18 februari ‘15) om 9 uur in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis, campus Aalst op 58-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een zeer ernstige hersenbloeding met hersendood als gevolg”, klinkt het in een persbericht. ‘De familie stemde eveneens toe in de uitvoering van een orgaandonatieprocedure. Er zullen verder geen verklaringen worden afgelegd door het ziekenhuis, noch door de familie.’

Criquielion werd midden in de nacht van zondag op maandag getroffen door een zwaar herseninfarct en onmiddellijk opgenomen in het ziekenhuis van Aalst. Het nieuws sloeg in als een bom in de wielerwereld. Ook in Lessen reageerde men geschokt. Daar zetelde Criquielion al sinds 2006 voor de MR als schepen. Politicus zijn van en voor het volk was de nieuwe roeping van de man die vooral in de wereld bekend staat als de renner die in Ronse 1988 een tweede keer wereldkampioen had moeten worden.

Wereldkampioen

De Henegouwer was in 1984 wereldkampioen geworden in Montjuic in Barcelona, maar door niet te winnen in Ronse werd hij nóg populairder. In eigen Wallonië was hij veruit de bekendste renner van de tweede helft van de twintigste eeuw. Alleen de Ardennees Philippe Gilbert overvleugelde hem het afgelopen decennium.

‘Criq’ debuteerde als prof in 1979 bij Kas-Campognolo, en werd al een jaar later derde in de Vuelta, de allereerste grote ronde die hij reed. Hij kende zijn mooiste jaren kende bij Splendor, maar vooral de Hitachi-ploeg van de al even legendarische ploegleiderstandem Berten De Kimpe-Jef Braeckevelt. Hij werd vijfde in de Tour van 1986, maar behaalde een jaar later de overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Hij was als renner een man van alle terreinen.

Zijn eeuwige tegenstanders waren vooral zijn Ierse goede vriend Sean Kelly en de Italiaan Moreno Argentin die ervoor zorgde dat hij nooit Luik-Bastenaken-Luik won. Dat was het enige grote gat in een palmares die naast de Belgische titel ook vijf plaatsen in de top tien van de Tour bevatte. In 1986 werd hij zelfs vijfde nadat hij ook de Ronde van Romandië en de Midi Libre won. In 1980 debuteerde ‘Claudy’ in een grote ronde met een derde plaats in de eindstand in de Ronde van Spanje.

Politiek

In 2000 werd hij vijf jaar lang ploegleider bij Lotto, waar hij ook in 1991 zijn carrière als renner was geëindigd. Na vijf jaar was er geen plaats meer voor hem. Hij trok nog enkele seizoenen naar de Landbouwkredietploeg van Gérard Bulens, maar dan al werd duidelijk dat zijn nieuwe roeping de politiek was van Lessen. Al leed het stemmenkanon volgens zijn dichte omgeving de afgelopen maanden onder de spanningsvelden binnen de coalitie met de PS. Zaterdagavond nog ging hij nietsvermoedend op restaurant terwijl er bij hem thuis werd ingebroken.

Criq werd niet altijd door het leven verwend. Hij verloor zijn vader op zeventienjarige leeftijd en droeg met zijn vrouw Linda zorg over zijn gehandicapte zoon Bertrand.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig